Μειώνεται το όριο συναλλαγής με μετρητά και αυξάνεται αυτό των δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές για κατοχύρωση του αφορολόγητου
Μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του πολυνομοσχεδίου που θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, με τις νέες ρυθμίσεις να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Συγκεκριμένα, προωθείται ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο, με την οποία μειώνεται το όριο μιας οικονομικής συναλλαγής με μετρητά για αγορά προϊόντων ή παροχή υπηρεσιών, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα, στα 400 ή και τα 300 ευρώ ευρώ ανά συναλλαγή. Με την τροποποίηση αυτή τα φορολογικά στοιχεία αξίας άνω του νέου ορίου που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικώς με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Με άλλη ρύθμιση στο πολυνομοσχέδιο, μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες θα πρέπει να αυξήσουν το ύψος των ετησίων δαπανών τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking, κάρτες κ.α.), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου, που φθάνει μέχρι τα 1.900-2.100 ευρώ και ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος ύψους έως 8.636-9.545 ευρώ. Ειδικότερα, για να διασφαλίσουν δικαίωμα έκπτωσης φόρου, θα απαιτείται για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, το ποσοστό που θα καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές, να αυξηθεί από 10% σε 15%. Δηλαδή, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.800 ευρώ θα πρέπει πλέον να εξοφλεί με πλαστικό χρήμα ποσό ετήσιας δαπάνης για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, συνολικού ύψους 1.470 ευρώ για να δικαιούται έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ.
Για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 20%, για το εισόδημα πάνω από τα πρώτα 10.000 ευρώ, από 15% που είναι σήμερα. Έτσι, ένας φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πρέπει πλέον να εξοφλεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό ετησίων δαπανών αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 5.500 ευρώ, από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα, για να κατοχυρώσει ετήσια την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ, που ισχύει γι’ αυτόν. Για ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης με ηλεκτρονικές πληρωμές θα αυξηθεί στο 25%, από 20% που ανέρχεται σήμερα.
Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επέκταση της υποχρεωτικής αποδοχής πληρωμών με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες μέσω μηχανημάτων POS σε δεκάδες άλλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Εντός δε των προσεχών εβδομάδων αναμένεται να εκδοθεί νέα Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα δίνεται συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που ασκούν τις δραστηριότητες στις οποίες θα επεκταθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση, προκειμένου να εγκαταστήσουν μηχανήματα POS για αποδοχή πληρωμών με κάρτες.