Μέχρι το 2020, ένα στα δυο απορρίμματα πρέπει να πηγαίνει στην ανακύκλωση αλλιώς έρχονται κι άλλα πρόστιμα
Κάθε χρόνο πετάμε ουσιαστικά στα σκουπίδια περίπου 25.000.000 ευρώ και να πώς γίνεται αυτό: την τελευταία 4ετία έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα συνολικά πρόστιμα που αγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας για το περιβάλλον.
Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της ΕΕ μετά την Ισπανία που εγκαλείται και τιμωρείται από τις ευρωπαϊκές αρχές για υποθέσεις παράβασης της Κοινοτικής νομοθεσίας για το περιβάλλον. Από το 2014 μέχρι σήμερα για συνολικά 3 τέτοιες υποθέσεις, η Αθήνα έχει πληρώσει πρόστιμα άνω των 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ενώ για την ίδια περίοδο εκκρεμούν συνολικά 24 υποθέσεις.
Οι χωματερές είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο η χώρα μας πληρώνει πρόστιμα, καθώς παραμένουν ακόμη 57 ανοιχτές ή σε διαδικασία αποκατάστασης. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία παράβασης ήταν περισσότερες από 1000 και το 2014 παρέμεναν πάνω από 300. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χωματερές που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι 14, για 19 ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις πως η λειτουργία τους έχει διακοπεί, ενώ 24 βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης.
Μια στις τρεις καταδίκες οφείλονται σε ελλιπή διαχείριση των αστικών λυμάτων, με υποθέσεις στερεών αποβλήτων να ακολουθούν με 25%.
Κάθε κάτοικος πόλεων στην Ελλάδα παράγει κάθε χρόνο 498 κιλά απόβλητα, την ώρα που στην Ευρώπη των 28 το αντίστοιχο νούμερο ανέρχεται σε 482 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που παράγουν τα νοικοκυριά καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (81% έναντι 31% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ!) και μόνο το 16% ανακυκλώνεται (27% στην ΕΕ).
Ο στόχος που έχει βάλει η Κομισιόν – και που αν δεν πιάσει η Ελλάδα έρχονται κι άλλα πρόστιμα – είναι μέχρι το 2020, δηλαδή πρακτικά λιγότερο από δυο χρόνια, είναι το 50% των συγκεκριμένων αποβλήτων να ανακυκλώνεται και όχι να καταλήγει στις χωματερές.
Τομείς στους οποίους καταγράφονται υψηλές επιδόσεις από την Ελλάδα είναι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης (το 97,2% με στοιχεία του 2015 ήταν εξαιρετικής ποιότητας) και τα ποσοστά συμμόρφωσης ως προς τις μικροβιολογικές και χημικές παραμέτρους για το πόσιμο νερό (99-100%). Στον αντίποδα ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η ποιότητα του αέρα στην Ελλάδα και ειδικότερα η ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου και μικροσωματίδια.