Προβλέπονται 142 δράσεις, ανάμεσά τους δράσεις του ΕΣΠΑ για ενίσχυση εξαγωγών και επιβράβευσης, δηλαδή για όσες επιχειρήσεις δεν έκαναν απολύσεις
Στους βασικούς άξονες και τις αρχές που διέπουν το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Στέργιο Πιτσιόρλα, τον υφυπουργό Στάθη Γιαννακίδη και τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς του υπουργείου.
Το πρόγραμμα απαρτίζεται από 142 δράσεις και διαρκώς θα εμπλουτίζεται, με συγκεκριμένη στοχοποίηση, όπως είπε ο κ. Δραγασάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόγραμμα διακρίνει η δεσμευτικότητα, τι και πώς υλοποιείται και οι αρχές της διαφάνειας, του κοινωνικού ελέγχου και της διαρκούς λογοδοσίας, καθώς είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων είναι μια ακόμη αρχή του σχεδιασμού του υπουργείου.
«Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την επιτροπεία συμπίπτει με μια αυξανόμενη αβεβαιότητα και ένταση σε πολλά σημεία του κόσμου. Ακριβώς γι' αυτό η έξοδος από τα μνημόνια έχει την έννοια ενός παραθύρου ευκαιρίας για όλους, κυβέρνηση και κοινωνία, ώστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε πιο σταθερές βάσεις», ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. «Η οικονομία βρίσκεται σε ανάκαμψη και είναι πλέον εδραιωμένη, η δημοσιονομική κατάσταση είναι σταθερή, το χρέος είναι υπό έλεγχο ενώ το μαξιλάρι ρευστότητας μας δίνει θωράκιση».
Στο σχεδιασμό μας θα πρέπει να ενσωματώσουμε μαθήματα του παρελθόντος, επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν οι μεταρρυθμίσεις, όχι μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά μεταρρυθμίσεις που θα χτυπούν τις ανισότητες και θα ενισχύουν ανάπτυξη.
Οι βασικοί άξονες
Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης εστίασε την προσοχή του στα ακόλουθα σημεία:
1) Στην αλλαγή του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. «Ολοκληρώνεται κι ένας κύκλος αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο, η σωστή εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θέμα μόνο νόμων αλλά και καθημερινής πρακτικής», είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας ότι μπαίνουν οι βάσεις για μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
2) Στη σημασία των επενδύσεων, που όπως είπε ο κ.Δραγασάκης, είναι κλειδί για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. «Προτεραιότητα μας είναι οι επενδύσεις, με ποιοτικές θέσεις εργασίας και συμβολή στην εξωστρέφεια. Απλουστεύουμε τον αναπτυξιακό νόμο με τροπολογίες, προχωράμε σε νέο νόμο για στρατηγικές επενδύσεις».
3) Στην επέκταση πρωτοβουλιών δημιουργίας επιχειρήσεων εξ αποστάσεως.
4) Στο θέμα της χρηματοδότησης, μέσω του οποίου δίνεται έμφαση με 35 νέα εργαλεία, συμπληρωματικά στο τραπεζικό σύστημα που θα είναι και η «προίκα» στη Αναπτυξιακή Τράπεζα όταν αρχίζει να λειτουργεί.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, όλα τα νομοσχέδια θα έχουν κατατεθεί μέχρι τέλος του έτους, ενώ αναφερόμενος στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, είπε ότι χάθηκε χρόνος καθώς δεν μπορούσαμε να υπερβούμε ελλείμματα αξιοπιστίας του παρελθόντος. «Χάθηκε επίσης χρόνος επειδή εγχώριες δυνάμεις οικονομικές και πολιτικές ήταν αντίθετες. Πείσαμε όμως και κάμψαμε τις αντιστάσεις. Σύντομα θα έχουμε το νομοσχέδιο, ήδη οι αρμόδιοι ψάχνουν χώρο που θα στεγαστεί η Τράπεζα».
5) Στη σημασία δράσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Δεν περιμένουμε μόνον ξένες επενδύσεις, η ανάπτυξη πρέπει να έχει ως βάση και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Δημιουργούμε δομή υποστήριξης των ΜμΕ που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκε ήδη τροπολογία ώστε η δράση να μπει σε εφαρμογή».
6) Στις δράσεις του ΕΣΠΑ. Προβλέπονται δυο δράσεις για μικρές επιχειρήσεις: η μια για επιχειρήσεις για εξαγωγικό προσανατολισμό με ποσοστά ενίσχυσης έως και 70% και η άλλη δράση θα έχει χαρακτήρα επιβράβευσης και απευθύνεται σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν και δεν έκαναν απολύσεις.
7) Στη δράση με διάσταση τα Βαλκάνια, καθώς η ανάπτυξη της Ελλάδος είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. «Δημιουργούμε ένα οργανισμό διαβαλκανικής συνεργασίας και ανάπτυξης με στόχο να προάγουμε αυτή την περιοχή ώστε να ενταχθούν τα Δυτικά Βαλκάνια στις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
8) Στον σχεδιασμό του στρατηγικού πλάνου 2020-2030. «Έχει ξεκινήσει η διαδικασία, προετοιμαζόμαστε» κατέληξε ο κ. Δραγασάκης.
Δύο προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις, ύψους 700 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας Ευγενία Φωτονιάτα, προβλέπονται δύο προγράμματα για μικρές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, για τη δράση «Ενισχύω - Επιβραβεύω» για πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» ο προγραμματισμός είναι να δημοσιοποιηθεί τέλη Νοέμβρη και να ανοίξει για υποβολές μετά από 25 μέρες. «Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και ενεργοποιούμε τις νέες δράσεις στηρίζεται στην άμεση αξιολόγηση και μόνο σε αντικειμενικά κριτήρια, γι' αυτό και υπάρχει ένας χρόνος μεταξύ της δημοσιοποίησης της δράσης και του ανοίγματος για την υποβολή αιτήσεων» είπε η γενική γραμματέας.
Ειδικότερα για το «Ενισχύω - Επιβραβεύω», όπως είπε η γενική γραμματέας, θα είναι μία δράση που ενεργοποιείται με 300 εκατομμύρια ευρώ και αφορά υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν την απασχόλησή τους, ή αύξησαν την απασχόλησή τους κατά το τελευταίο έτος, πριν την υποβολή τους.
Ουσιαστικά, όπως είπε, έχει δυο σκέλη: το πρώτο σκέλος, αυτό της επιβράβευσης, θα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης με ένα κατ' αποκοπή ποσό ανά εργαζόμενο που θα αντιστοιχεί σε κάποιες ασφαλιστικές ημέρες και το δεύτερο σκέλος είναι το κομμάτι της ενίσχυσης.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό τους» τόνισε, εξηγώντας ότι «σαν υποχρέωση για να λάβεις το βραβείο» θα είναι να αυξήσουν -η ένταση της ενίσχυσης για την πρόσληψη νέου προσωπικού θα είναι γύρω στο 70%- και να καταρτίσουν το προσωπικό.
Η γενική γραμματέας είπε επίσης ότι στα τέλη Νοέμβριου θα ενεργοποιηθεί και η δράση «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων». «Μια εμβληματική δράση 400 εκατομμύρια ευρώ, άμεση αξιολόγηση, μόνο αντικειμενικά κριτήρια, υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις» είπε η γενική γραμματέας.
Η κυρία Φωτονιάτα είπε ότι θα υπάρχει ειδική μέριμνα στην ένταση ενίσχυσης για εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς και ειδική μέριμνα και κίνητρο για τις επιχειρήσεις προκειμένου να επενδύσουν σε ειδικές κατηγορίες στις οποίες φαίνεται να μην είναι πολύ πρόθυμες. «Αλλά κατά τη δική μας στρατηγική είναι η μόνη επιλογή αν θέλουν να είναι βιώσιμες και δυναμικές. Αυτές είναι κατηγορίες οι οποίες αναφέρονται στο κομμάτι της τυποποίησης και πρoτυποποίησης. Αυτές είναι οι δύο πιο ώριμες δράσεις, τέλος Νοέμβρη είναι η τελική ημερομηνία, υπολογίζουμε 25 μέρες για το άνοιγμα των υποβολών».