Νέο πρόγραμμα, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς
Η ενημέρωση των start uppers για τα διαθέσιμα και επερχόμενα χρηματοδοτικά και άλλα εργαλεία που θα τεθούν στη διάθεσή τους, καθώς και η από κοινού χάραξη της στρατηγικής για την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων της χώρας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, και ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, με περισσότερους από 120 εκπροσώπους start up επιχειρήσεων.
Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο κ. Παππάς έκανε λόγο για «έκρηξη» από πλευράς ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με θετικό το στοιχείο ότι το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται μόνον στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια. «Η σημερινή εκδήλωση είναι η πρώτη σοβαρή ένδειξη, από την πλευρά της Πολιτείας, ότι η συμμετοχή στη ΔΕΘ δεν ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε, ανταποκρινόμενοι στο δυναμισμό που επιδεικνύετε. Έχουμε ένα φαινόμενο έκρηξης νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς οι περισσότερες έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούμε πως η διάχυση των προϊόντων που αυτές παράγουν στην οικονομία και την κοινωνία θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη».
Πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ
«Προχωράμε ως υπουργείο στη χαρτογράφηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Δρομολογούμε το Πρόγραμμα Προθερμοκοίτησης, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στους κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας. Σχεδιάζουμε δράσεις ανοιχτής καινοτομίας, με στόχο την προώθηση των καινοτόμων τεχνολογιών στη νέα γενιά» επεσήμανε ο κ. Παππάς.
Από την πλευρά του ο κ. Γιαννακίδης αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία καθώς έχει εισέλθει πλέον σε αναπτυξιακούς ρυθμούς μετά την μακρά δημοσιονομική κρίση. Αναφέρθηκε σε τομείς που έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο αναπτυξιακό πλάνο για την χώρα μας, το οποίο διευκολύνει σημαντικά την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους start uppers. Λαμβάνουμε υπόψη μας τους προβληματισμούς για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και εντείνουμε τους ρυθμούς εργασίας για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των start up επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να ακούσουμε τις απόψεις σας και να έχουμε την καλύτερη δυνατή πληροφόρηση. Είναι σημαντικό να αποκεντρώσουμε τέτοιες εκδηλώσεις για να συσχετιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή τη διαδικασία. Προχωράμε συνολικά στην αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση και ενισχύουμε την εσωτερική συνοχή της χώρας».
Από τους περισσότερους επιχειρηματίες εκφράστηκε ικανοποίηση για την συνάντηση, που όπως είπαν είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στα χρόνια που αυτοί δραστηριοποιούνται. Ωστόσο, οι νέοι επιχειρηματίες εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, τον προβληματισμό τους για ζητήματα που σχετίζονται κυρίως με φορολογικά, γραφειοκρατικά και θεσμικά προβλήματα, τα οποία, όπως ανέφεραν, εμποδίζουν την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων.
Οι τρεις άξονες της στρατηγικής
Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, Ευγενία Φωτονιάτα, η στρατηγική προσέγγισης στις νεοφυείς επιχειρήσεις εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες: εργαλεία προσανατολισμένα στις start ups, απόπειρες οριοθέτησης του οικοσυστήματος με διοικητικούς όρους ως δομή που μπορεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενέργειες που βρίσκονται σε παραδοσιακές δράσεις και μπορούν να έχουν «παράθυρο» χρηματοδότησης γα τις νεοφυείς επιχειρήσεις.
«Ενισχύουμε άμεσα τις επιχειρήσεις αυτές με την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων: το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρχικό κεφάλαιο τα 300 εκατ. ευρώ. Ήδη 17 νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επίσης, με το Μητρώο καταγραφής των θερμοκοιτίδων, καταγράφουμε όλες τις σχετικές δομές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα όλοι οι χώροι να αποτελέσουν δομές χρηματοδότησης. Τέλος, σαν επιλέξιμες δαπάνες, έχουμε λογικές voucher φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες».