Επινόησε νέα μέθοδο καθαρισμού των διχτυών
Το υποβρύχιο drone καταδύεται στα νερά της ιχθυοκαλλιέργειας, πλησιάζοντας τους ιχθυοκλωβούς. Αποστολή του είναι να αφαιρέσει τη μεταλλική προστατευτική μεμβράνη, που έχει τοποθετηθεί στα δίχτυα, προστατεύοντάς τα από τη συσσώρευση της άλγης, ώστε στη θέση της να τοποθετηθεί μια καθαρή καινούργια -και πάλι από ένα drone.
Όταν η μεμβράνη αφαιρεθεί, τα φύκη που στο μεταξύ έχουν συσσωρευτεί πάνω της είναι πιθανό να αξιοποιηθούν, π.χ., για την παραγωγή βιοκαυσίμου. Το όφελος είναι πολλαπλό: Για τον καλλιεργητή, που έχει καθαρά δίχτυα και άρα πιο ομαλή ανάπτυξη των ψαριών, για το περιβάλλον (καθώς ακόμη και τα φύκη πάνω στα δίχτυα, που αλλιώς θα απορρίπτονταν χρησιμοποιούνται, π.χ, για την παραγωγή καθαρής ενέργειας) και φυσικά για την εταιρεία που εμπνεύστηκε κι ανέπτυξε τη συγκεκριμένη μέθοδο.
Μπορεί τα παραπάνω να μην εφαρμόζονται ακόμη σε ευρεία κλίμακα, αλλά η διακριθείσα σε επιχειρηματικούς διαγωνισμούς νεοφυής επιχείρηση «Eliminatore Ltd» βρίσκεται πλέον εγγύτερα στον στόχο της να ρίξει στην αγορά μια νέα μέθοδο καθαρισμού διχτυών ιχθυοτροφείων. Εμπνευστής και ιδρυτής του «Eliminatore» είναι ο φοιτητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευάγγελος Λάμπος. Η ιδέα ξεκίνησε στην Κέρκυρα, όπου ως φοιτητής ο Λάμπος εργαζόταν τα καλοκαίρια σε εταιρεία ιχθυοκαλλιέργειας. Με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησε εκεί, «άναψε το λαμπάκι» μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας, για την υλοποίηση της οποίας αποφάσισε να συνεργαστεί με τον συμφοιτητή του, Χρήστο Γκουραμάνη.
Η ιδέα έπλευσε σε ευνοϊκά «νερά» όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. Ο «Eliminatore» πρώτευσε πέρυσι σε διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μπήκε στην τελική πεντάδα του Mindspace Challenge 2017 και απέσπασε το τρίτο βραβείο ως νεοφυής εταιρία στη Γαλάζια Οικονομία, στο 4ο Bluegrowth. Εξασφάλισε επαγγελματική στέγη σε θερμοκοιτίδα της Θεσσαλονίκης και πέτυχε επιπλέον να περιληφθεί στις επτά ομάδες από τα Βαλκάνια, που επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας, λαμβάνοντας οικονομική ενίσχυση ύψους 15.000 ευρώ.
Πώς αξιοποιείται αυτή η χρηματοδότηση; ήταν το ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον Ευάγγελο Λάμπο. «Εντός της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε το πρώτο δείγμα της μεταλλικής μεμβράνης. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε πάνω στο υποβρύχιο drone, που θα κάνει την προσθαφαίρεση της μεμβράνης στα δίχτυα. Στόχος μας είναι το υποβρύχιο drone να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου» απαντά και συμπληρώνει ότι έχουν ήδη γίνει διερευνητικές επαφές με πέντε ελληνικές επιχειρήσεις στον χώρο των ιχθυοκαλλιεργειών, με αντικείμενο το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μέθοδος αυτή.
Παράλληλα, η ομάδα του «Eliminatore» θα συλλέξει δείγματα πλαγκτόν από διάφορες θάλασσες της Ελλάδας, ώστε να μελετηθούν και οι τρόποι αξιοποίησης της άλγης που συσσωρεύεται στα δίχτυα ανά περιοχή, όπως επισήμανε ο Ευάγγελος Λάμπος. Γιατί όμως χρειάζεται να απομακρύνεται η άλγη από τα δίχτυα; «Η άλγη καθιστά την διέλευση του νερού μέσα από τους ιχθυοκλωβούς δύσκολη, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οξυγόνο και να τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή ανάπτυξη των ψαριών» εξηγεί και συνεχίζει: «ως εταιρεία προτείνουμε στους πελάτες μας την τοποθέτηση μεταλλικής μεμβράνης πάνω στο υπάρχον δίχτυ, ώστε ο μικροοργανισμός να αναπτύσσεται μόνο στην τοποθετημένη μεμβράνη. Στη συνέχεια, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος της εταιρίας μας -του drone δηλαδή- θα απομακρύνεται η μεμβράνη από τον κλωβό και το υπάρχον δίχτυ θα παραμένει κατά 90% αναλλοίωτο».
Κάνοντας αναδρομή στα πρώτα βήματα για την υλοποίηση της ιδέας του σημειώνει: «από μικρός είχα επαφή με το χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας. Όταν, ως φοιτητής πλέον, εργάστηκα τα καλοκαίρια σε αυτόν τον τομέα, αναζήτησα έναν τρόπο να λύσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα τα ιχθυοτροφεία. Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο και έχοντας σε μεγάλη εκτίμηση τη μαθηματική σκέψη και το πάθος για την οικονομετρία του Χρήστου Γκουραμάνη, του πρότεινα να συμμετάσχουμε στον 6ο διαγωνισμό Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από εκεί άρχισαν όλα. Κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό πήραμε θάρρος και συνεχίσαμε την έρευνα και την τριβή με τη συγκεκριμένη βιομηχανία. Στην ομάδα μας πλέον συμμετέχουν ακόμη δύο νέοι επιστήμονες, ο μηχανικός Στάθης Αναστασίου και η βιολόγος Αντωνία Αλμασίδου, οι οποίοι συμβάλλουν με τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην υλοποίηση των στόχων μας. Σκοπεύουμε σύντομα να διευρύνουμε τον κύκλο των συνεργατών μας και σε άλλους τομείς, όπως σε αυτόν του μάρκετινγκ, ενώ στα σχέδιά μας είναι να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε την ιδέα μας όχι μόνο στην ελληνικό χώρο, αλλά να κινηθούμε και στις ξένες αγορές».
Δεν υπάρχει άλλο προϊόν για καθαρισμό διχτυών στην αγορά; «Υπάρχει. Στη Νορβηγία χρησιμοποιείται ένα ρομποτικό σύστημα, που λειτουργεί με πίεση νερού μέσω περιστροφής έλικα. Ωστόσο, το πλεονέκτημα της δικής μας μεθόδου είναι ότι οι ιδιοκτήτες των ιχθυοκαλλιεργειών δεν χρειάζεται να αγοράσουν πολύ ακριβό εξοπλισμό, δεν χρειάζεται να αποκτήσουν ειδικές γνώσεις για τον χειρισμό του και έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης» κατέληξε ο Ευάγγελος Λάμπος.