Οι προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι για μεγάλη μείωση του ποσού που θα επιτρέπονται πληρωμές με φυσικό χρήμα
Επανέρχεται το σενάριο για σημαντική μείωση του ορίου συναλλαγών που θα επιτρέπεται να γίνονται με μετρητά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό ρεπορτάζ, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει επί τάπητος κάποιες εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες και εξετάζουν για απαγόρευση στη χρήση φυσικού χρήματος εφόσον η συναλλαγή ξεπερνά κάποιο ποσό. Με τις μέχρι τώρα, ανεπίσημες, πληροφορίες τα όρια που εξετάζονται είναι τα 300, τα 200 ακόμη και τα 100 ευρώ.
Στόχος, βέβαια, είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Το συγκεκριμένο σενάριο, πάντως, είχε κυκλοφορήσει πολύ έντονα όταν έγινε η τελευταία χαλάρωση των capital controls και, μάλιστα, υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ανακοινωθεί ο περιορισμός του ποσού των συναλλαγών με μετρητά με την ίδια υπουργική απόφαση που χαλάρωσαν τα capital controls.
Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έγινε. Γιατί μια απόφαση για δραστική μείωση του ποσού των συναλλαγών με φυσικό χρήμα θα προκαλούσε σημαντική αναταραχή και προβλήματα στην αγορά.
Σήμερα, το όριο που υπάρχει είναι τα 500 ευρώ. Πάνω από αυτό το ποσό συναλλαγής είναι υποχρεωτική η χρήση πλαστικού χρήματος, επιταγής ή ηλεκτρονικών μέσων (e-banking).
Τι αλλάζει στο αφορολόγητο και τη χρήση του πλαστικού χρήματος
Αλλαγές, πάντως, έρχονται στο ποσό των συναλλαγών που πρέπει οι φορολογούμενοι να κάνουν με πλαστικό χρήμα, ώστε να θεμελιώσουν το αφορολόγητο. Η διαβαθμισμένη κλίματα που ισχύει σήμερα, από 10% έως 20% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, θα αλλάξει κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίζουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Από το 2019 το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα, που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει (όπως και φέτος) από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:
• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
• 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
• 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).
Το Οικονομικών δεν αποκλείει τα ποσοστά αυτά για το χτίσιμο του αφορολόγητου να κυμανθούν από 20% έως 30%, κάτι όμως που θα αποφασισθεί από την επεξεργασία των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος και αφορούσαν τα εισοδήματα του 2017.