Σε καθεστώς ομηρίας παραμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ή όχι
Σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας παραμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι οι οποίοι ακόμα δεν γνωρίζουν αν θα δουν τις συντάξεις τους να περικόπτονται ή όχι από το νέο έτος.
Οι χθεσινές δηλώσεις Ρέγκλινγκ από το Λουξεμβούργο έφεραν ξανά σύννεφα στην κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να ακυρώσει το μέτρο. Ο επικεφαλής του ESM με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο έδειξε ότι οι συζητήσεις για την τύχη των συντάξεων παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη και τίποτα ακόμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Σενάρια μικρότερων περικοπών ή περικοπών από ένα ύψος και πάνω ή αναστολής των περικοπών υπό προϋποθέσεις παραμένουν ενεργά στους κόλπους των θεσμών και ακόμα το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.
Η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι όπως όλα δείχνουν πολιτική. Αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το EuroWorkingGroup όπου θα αξιολογηθούν τα σχέδια προϋπολογισμών του 2019 των κρατών μελών της ευρωζώνης. Στη συνεδρίαση αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης θα έχει μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των εταίρων σχετικά με το ελληνικό αίτημα για ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.
Η εικόνα θα αρχίσει να καθαρίζει μετά από δέκα ημέρες στις 5 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Eurogroup το οποίο θα αξιολογήσει τον ελληνικό προϋπολογισμό και θα δώσει το πρώτο δείγμα γραφής για το τι προτίθενται να αποφασίσουν οι δανειστές επί του θέματος των συντάξεων. Λευκός καπνός για το μέλλον των συντάξεων όπως όλα δείχνουν θα βγει στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 3 Δεκεμβρίου. Νωρίτερα όμως η κυβέρνηση, στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να καταθέσει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 και μέχρι στιγμής παραμένει θολό ποιο σενάριο θα ενσωματώνει ο νέος προϋπολογισμός.
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δεν συζητά τίποτα λιγότερο από ακύρωση του μέτρου. Στους κόλπους των θεσμών οι τάσεις είναι για μία ακόμα φορά διχασμένες. Η Κομισιόν, τηρεί ξεκάθαρα την πιο θετική στάση και μέσω του επιτρόπου Μοσκοβισί πριν καλά καλά ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο, είχε βάλει στο τραπέζι την «ευελιξία» αναφορικά με τις προνομοθετημένες μειώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , όπως φάνηκε και από δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι, δεν θέλει καν να εμπλακεί στη συζήτηση για το εάν θα κοπούν ή όχι οι συντάξεις στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως ο Ντράγκι πιθανότατα θα κληθεί αργά ή γρήγορα να σβήσει πολύ μεγαλύτερες φωτιές με φόντο τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση «βρείτε τα με τους ευρωπαίους».
Ο ESM, εμφανίζεται ο πιο «σκληρός». Ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ο πρώτος αξιωματούχος ο οποίος αφήνει να εννοηθεί πως ανάμεσα στην ακύρωση και την πλήρη εφαρμογή του μέτρου μπορεί να υπάρξουν και ενδιάμεσες λύσεις, θέτοντας μάλιστα και μία επιπλέον παράμετρο. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καλύψει κανείς την όποια υπεραπόδοση» είπε χθες προσθέτοντας πως «υπάρχει για παράδειγμα και η ιδέα της μείωσης των φόρων» με την υποσημείωση ότι «στην Ελλάδα η φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλοί».
Πάντως ο Κλάους Ρέγκλινγκ, χαρακτήρισε «πολύ καλή και ευφυή απόφαση, την ιδέα για τα δύο σενάρια για τον προϋπολογισμό, καθώς μας έδειξαν αφενός τι θέλουν, αφετέρου τι συμφώνησαν και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση» , κατέγραψε τις πρώτες επιπτώσεις της ιταλικής κρίσης σε «μία δύο ελληνικές τράπεζες» - επλήγησαν μερικώς είπε- συνδέοντας τις επιπτώσεις αυτές με τα πολύ υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων και επανέλαβε πως το «μαξιλάρι διαθεσίμων» παρέχει κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της επόμενης διετίας, αν και «δεν πρέπει να περιμένουν τόσο» για την επόμενη έξοδο στις αγορές.