Επιπτώσεις από την ιταλική κρίση σε δυο ελληνικές τράπεζες επιβεβαιώνει ο επικεφαλής του ESM
Να μην βιαστεί να βγει στις αγορές αλλά να περιμένει δυο χρόνια, συστήνει στην Ελλάδα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για έξοδο.
Πάντως, διατήρησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων, όπως είχε συμφωνηθεί αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο για πλήρη αναστολή του μέτρου, όπως ζητά η Αθήνα. «Παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι μειώσεις των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί» είπε σήμερα ο επικεφαλής του ESM μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου.
Στη σύγκριση της ελληνικής με την κρίση που περνά τώρα η Ιταλία είπε πως τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας είναι διαφορετικά απ' αυτά της Ελλάδας. Επιβεβαίωσε, πάντως ότι «μια ή δύο» ελληνικές τράπεζες επλήγησαν μερικώς από τη μετάδοση από την Ιταλία, αλλά είπε τα προβλήματα σε αυτές τις τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε, ήταν επίσης αποτέλεσμα των πολύ υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενου χρέους.
«Ανησυχούμε για την Ιταλία», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι αποτελούν κίνδυνο τα δημοσιονομικά σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω των υψηλότερων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, αλλά υπογράμμισε ότι τα τραπεζικά προβλήματα της χώρας είναι διαφορετικά από αυτά που βίωσαν οι ισπανικές τράπεζες όταν η Μαδρίτη ζήτησε τη στήριξη του ESM το 2012.
«Στην ίδια την Ιταλία υπάρχει μετάδοση στον τραπεζικό κλάδο», καθώς μειώνεται η αξία του ιταλικού χρέους που διακρατούν οι τράπεζες, δήλωσε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι αυτό αντανακλάται στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Σχετικά με τους κινδύνους μετάδοσης της κρίσης της Ιταλίας είπε πως η μετάδοση μέχρι στιγμής στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει υπάρξει «πολύ περιορισμένη».