«Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων. Αν υιοθετούσαμε έναν διαφορετικό δημοσιονομικό νόμο, θα μπαίναμε σε ύφεση»
Χωρίς καμία διάθεση υπαναχώρησης στο θέμα του ελλείμματος του προϋπολογισμού εμφανίζεται η ιταλική κυβέρνηση. Ωστόσο, τόσο η επιστολή όσο και οι δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, δείχνουν πως στόχος είναι πλέον να χαμηλώσουν οι τόνοι και να επιτευχθεί -ει δυνατόν- συμφωνία με την ΕΕ.
Σε τετρασέλιδη επιστολή που απέστειλε σήμερα στην Κομισιόν ο υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, υποστηρίζει πως η απόφαση για αύξηση του ελλείμματος ήταν μία δύσκολη απόφαση που όμως έπρεπε να ληφθεί προκειμένου να τονωθεί η οικονομία. Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διαβεβαίωσε πως η Ιταλία ούτε σκέπτεται ούτε πρόκειται να σκεφθεί το ενδεχόμενο Italexit.
Οι διευκρινίσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών
Ειδικότερα, στη επιστολή Τρία αναφέρεται ρητά πως η κυβέρνηση δεσμεύεται να τηρήσει κατά γράμμα τους στόχους που έχει θέσει, χωρίς να βαθύνει περαιτέρω το έλλειμμα ή το χρέος. Υπενθυμίζεται πως ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019, έναντι 0,8% που προέβλεπε η προηγούμενη κυβέρνηση, 2,1% το 2020 (έναντι 0) και 1,8% το 2021. Η Ρώμη δεσμεύεται επίσης να μειώσει το δημόσιο χρέος από περίπου 131% του ΑΕΠ τώρα στο 126,5% το 2021.
Αυτός ο προϋπολογισμός, αναφέρει ο Τζοβάνι Τρία στην επιστολή του, δε συνάδει με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. «Ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση, δεδομένου τόσο ότι η Ιταλία έχει καθυστερήσει να επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το ΑΕΠ προ κρίσης, όσο και των δραματικών οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουν τα φτωχά στρώματα». Όμως, «αν οι σχέσεις χρέους/ΑΕΠ και ελλείμματος/ΑΕΠ δεν εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις, η κυβέρνηση δεσμεύεται να επέμβει υιοθετώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου οι στόχοι που έχουν δηλωθεί να τηρηθούν αυστηρά».
Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, επισημαίνεται ότι «η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί τις τρέχουσες μακροοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ιδιαίτερα απογοητευτικές, δέκα χρόνια μετά την αρχή της κρίσης και θεωρεί απαραίτητη την επιτάχυνση της ανάπτυξης». Σημειώνεται επίσης, ότι «για την επόμενη τριετία αναμένεται σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε την τελευταία δεκαετία. Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των μέτρων υπέρ της ανάπτυξης που θα εισαχθούν με τον επόμενο νόμο για τον προϋπολογισμό. Αυτές περιλαμβάνουν την επανέναρξη δημόσιων επενδύσεων που όχι μόνο απολαμβάνουν μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους, αλλά και κανονιστικές απλουστεύσεις και νέα μέσα δημιουργίας ικανοτήτων που θα διευκολύνουν την εκτέλεσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται στην επιστολή του ότι θα έρθουν προς έγκριση μέτρα για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος, όπως η απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η αναθεώρηση του κώδικα των δημοσίων συμβάσεων, η μεταρρύθμιση του αστικού κώδικα, ο εξορθολογισμός της πολιτικής διαδικασίας και η μείωση των δικαστικών περιόδων, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων καθώς και μέτρα που έχουν στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής.
«Δεν τίθεται θέμα Italexit»
«Ο αριθμός 2,4% είναι για εμάς μια οροφή την οποία δεσμευόμαστε επίσημα να τηρήσουμε (...) Είναι πιθανόν να μην τη φθάσουμε, αλλά είναι βέβαιο πως δεν θα την ξεπεράσουμε», δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε συνάντηση με ανταποκριτές ξένου Τύπου στη Ρώμη. «Δεν είμαστε μια παρέα ψευτοπαλικαράδων. Αν υιοθετούσαμε έναν διαφορετικό δημοσιονομικό νόμο, θα μπαίναμε σε ύφεση». Όμως, «θέλουμε να έχουμε διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας, έναν εποικοδομητικό διάλογο». «Ακούστε με καλά: για την Ιταλία, δεν υπάρχει καμία περίπτωση Italexit, να βγούμε από την Ευρώπη ή από την Ευρωζώνη», διαβεβαίωσε ο Κόντε.
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε να μην υπάρξουν προκαταλήψεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως ένα μέλος της Κομισιόν, τις περασμένες εβδομάδες, πριν διαβάσει το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, δήλωσε ότι πρόκειται να απορριφθεί.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «η υποδοχή μεταναστών πρέπει να είναι προγραμματισμένη και όχι απεριόριστη», ενώ, αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως από την προσωπική του επαφή και εμπειρία δεν τον θεωρεί ούτε ρατσιστή ούτε ξενοφοβικό.
Αύριο θα καθοριστούν τα επόμενα στάδια της διαδικασίας
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, αύριο το κολέγιο των 28 Επιτρόπων, υπό το φως των ανταλλαγών επιστολών μεταξύ της Επιτροπής και των ιταλικών αρχών για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, θα συζητήσει και θα καθορίσει τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.