Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup εκτιμά ότι σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτά πρόσβαση στις αγορές
«Σταδιακά η Ελλάδα θα αποκτά όλο και περισσότερο πρόσβαση στις αγορές», υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την επίσκεψή του στην Αθήνα για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Η κρίση του Ευρώ».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας σημειώνει, ότι η λιτότητα «έγινε αναπόφευκτη όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, ανέβηκαν τα spreads πολύ ψηλά και κανένας δεν ήθελε να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα» και «ήταν η επίπτωση της πολιτικής και δημοσιονομικής κακοδιαχείρισης για δεκαετίες πριν την κρίση». Επισημαίνει δε, ότι η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος έγινε, γιατί ο «συνδυασμός της πληρωμής απ΄ όλους των εισφορών που τους αναλογούν με την παράταση των χρόνων εργασίας επιτρέπει την ύπαρξη παροχών σε ένα κοινωνικά αποδεκτό επίπεδο».
Όσον αφορά στον δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές, ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup σημειώνει, ότι αυτό δεν είναι ακόμη αναγκαίο, χάρη στους ευνοϊκούς όρους στα ευρωπαϊκά δάνεια και το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχει δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση για τις περιπτώσεις ανάγκης. Εκτιμά δε, ότι «σταδιακά μέσα στο χρόνο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση στις αγορές όλο και περισσότερο», υπογραμμίζοντας ότι «οι αγορές θα θέλουν να ξέρουν, ότι η Ελλάδα διατηρεί μια σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πορεία».
Καταλήγοντας, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ εκτιμά, ότι πιθανότατα οι Ευρωπαίοι θα χρειαστεί μελλοντικά να πάρουν και νέα μέτρα ελάφρυνσης του, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφών ημίμετρα τ μείωση των επιτοκίων, την παράταση των ωριμάνσεων και την προσφορά περιόδων χάριτος, χωρίς -όπως επισημαίνει- την προσφορά του απλού κουρέματος του χρέους.