Πότε θα ανακοινωθούν οριστικές αποφάσεις στο μέτρο που αποτελεί για την κυβέρνηση ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στην αρχή μιας προεκλογικής χρονιάς
Από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για την Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε την Παρασκευή ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται υφεσιακά μέτρα, αλλά φιλοαναπτυξιακά». Η απάντηση ήρθε σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τις μειώσεις στις συντάξεις, που η Αθήνα έχει αιτηθεί επίσημα από τους θεσμούς να παγώσει.
Το πρώτο ΟΚ από το ΔΝΤ φαίνεται να το έχει πάρει αφού το Ταμείο συμφώνησε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί του θέματος μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα (όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ) έστειλαν στην Κομισιόν τα σχέδια προϋπολογισμού 2019. Μέχρι στιγμής το σχέδιο (που περιέχει και τη μη περικοπή των συντάξεων) πέρασε από την Επιτροπή αυτό όμως δεν μεταφράζεται σε πλήρη συμφωνία με τα όσα σχεδιάζει η Ελλάδα, μεταξύ αυτών και το πάγωμα για τις μειώσεις στις συντάξεις.
Στο προσχέδιο προβλέπονται δύο σενάρια: Με βάση το σενάριο που περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 4,2% του ΑΕΠ, ενώ στο σενάριο που δεν προβλέπει τις περικοπές ούτε και τα αντίμετρα το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται σε 3,6% του ΑΕΠ. Στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αποτυπώνεται επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο τα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ύψους 1,1 δισ. ευρώ.
Με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, η Κομισιόν οφείλει να έχει απαντήσει οριστικά στα κράτη για τον προϋπολογισμό μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Έτσι, εφόσον δοθεί το πράσινο φως, η απόφαση για ακύρωση του μέτρου των μειώσεων στις συντάξεις πρέπει να επικυρωθεί και από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Το ίδιο χρονοδιάγραμμα είχε δώσει ήδη από το καλοκαίρι ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί. Πάντως, ο κ. Μοσκοβισί έχει δείξει θετικός στην ακύρωση του μέτρου για μειώσεις στις συντάξεις.
Οι έλεγχοι, πάντως, των τεχνικών κλιμακίων για το κατά πόσον οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης για το υπερπλεόνασμα είναι σωστοί, θα είναι καθοριστικοί, όπως όλα δείχνουν, για την τελεσίδικη καταδίκη ή… χάρη στις συντάξεις.
Πάντως, τα στοιχεία από τις πανεπιστημιακές μελέτες για το μέλλον του συνταξιοδοτικού αλλά και του ασφαλιστικού της Ελλάδας γενικότερα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.