Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί ενεργή νάρκη στα θεμέλια του συστήματος
Την ώρα που το διακύβευμα για μη μειώσεις στις συντάξεις αναδεικνύεται μεγάλο για την κυβέρνηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν… Όχι μόνον για το μέτρο που κρίνεται εντός του επόμενου διμήνου αλλά συνολικά.
Το ασφαλιστικό σύστημα απειλείται με οικονομική ασφυξία. Και για να υπάρχει πιθανότητα βιωσιμότητάς του, τα μέτρα που απαιτούνται είναι εφιαλτικά: μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 35%.
Αυτά τα στοιχεία παραθέτει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής» επικαλούμενο δυο μελέτες του Πάντειου Πανεπιστημίου για το ασφαλιστικό.
Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με τον πληθυσμό να μειώνεται διαρκώς, αποτελεί χαριστική βολή στο ασφαλιστικό και τις συντάξεις. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την έκρηξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης αποτελούν την ενεργή νάρκη στα θεμέλια του συστήματος, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Οι ετήσιες απώλειες για το ασφαλιστικό λόγο των ελαστικών μορφών εργασίας φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Προκειμένου απλά να διατηρηθεί εν ζωή το ασφαλιστικό σύστημα απαιτούνται επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις κατά 30%.
Καθώς και το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, οι απαιτήσεις για καταβολή συντάξεων και περίθαλψης αυξάνονται κάθε δεκαετία. Για να αντισταθμιστεί αυτό θα πρέπει, επιπλέον, έως το 2060 το όριο συνταξιοδότησης πρέπει να διαμορφωθεί στα 73 χρόνια ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές (κύριες και επικουρικές) να αυξηθούν κατά 35%.
- Διαβάστε αναλυτικά στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί σήμερα