Μετά την Ιταλία η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις και από τη Γαλλία

Μετά την Ιταλία η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις και από τη Γαλλία

Το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρυσι από τη «διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος» εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ

Διευκρινίσεις από τη Γαλλία για τον προϋπολογισμό της για το 2019 ζητά κι επισήμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν τηρεί κατά γράμμα τους ευρωπαϊκούς κανόνες, μια κατάσταση που ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από εκείνη της Ιταλίας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς τη γαλλική κυβέρνηση η Κομισιόν εκφράζει τον φόβο ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη μείωση του χρέους είναι ανεπαρκείς και ζητά περισσότερες πληροφορίες.

Η περίπτωση της Γαλλίας, πάντως, είναι διαφορετική από εκείνη της Ιταλίας, ο προϋπολογισμός της οποίας ενδέχεται να απορριφθεί από τις Βρυξέλλες. Η Ρώμη δεν κατηγορείται για ανεπαρκείς προσπάθειες αλλά για σημαντική απόκλιση από τους κανόνες σε ό,τι αφορά τις δαπάνες και το έλλειμμα.

Το έλλειμμα της Γαλλίας, η οποία βγήκε πέρυσι από τη «διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος» εκτιμάται ότι θα φθάσει το 2019 στο 2,8% του ΑΕΠ, θα βρίσκεται δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

Ένα άλλο κριτήριο όμως θεωρείται καθοριστικό για τις Βρυξέλλες: η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος που το 2019 θα βρίσκεται στο 98,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Παρίσι.

Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες, η Γαλλία πρέπει να το μειώσει κατά 0,6% το 2019, όμως ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει μείωση που δεν θα ξεπεράσει το 0,3%.

Να σημειωθεί ότι επιστολές για περαιτέρω διευκρινίσεις απέστειλε η Κομισιόν επίσης σε Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο και Σλοβενία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.