Διαφαίνεται μία αλλαγή στο ύφος που δείχνει ότι οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αντίδραση της αγοράς, υποστηρίζει αναλυτής της Commerzbank
Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν οι αγορές και να περιοριστεί η «εκρηκτική» άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, έσπευσε να επαναλάβει σήμερα πως ακόμη καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα, ο Ιταλός πρωθυπουργός εμμένει στα περί μη αλλαγής του προϋπολογισμού: «Ο προϋπολογισμός; Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να αλλάξει» δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Η επιστολή της Κομισιόν είναι η αρχή του διαλόγου. Θα απαντήσουμε τη Δευτέρα».
«Δεν θέλουμε κορύφωση της έντασης»
Στη Ρώμη σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την επιθυμία του για αποκλιμάκωση της έντασης με τη Ρώμη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες συμμερίζονται την επιθυμία της ιταλικής κυβέρνησης για τόνωση της ανάπτυξης και μείωση του χρέους κι υπογράμμισε πως δεν ανησυχεί για εξάπλωση της αναταραχής στην αγορά.
«Δεν επιθυμούμε κανενός είδους σύγκρουση, η κορύφωση της έντασης δεν μας ενδιαφέρει. Με το συνεχή διάλογο η κατάσταση θα βελτιωθεί και οι οικονομικοί παράγοντες θα λάβουν καθησυχαστικό μήνυμα» υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
Οι δηλώσεις Μοσκοβισί «ανακούφισαν» τους επενδυτές, μόλις μία ημέρα μετά την επιστολή που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιταλική κυβέρνηση, απορρίπτοντας τον ιταλικό προϋπολογισμό και ισχυριζόμενη πως πρόκειται για «μία άνευ προηγούμενη απόκλιση» του ελλείμματος.
«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως ο Μοσκοβισί κάνει αυτές τις δηλώσεις, ενώ έστειλε χθες την επιστολή. Διαφαίνεται μία αλλαγή στο ύφος που δείχνει πως οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αντίδραση της αγοράς και τους συνεπακόλουθους κινδύνους» σχολιάζει στο Reuters ο Μάικλ Λέιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. Όπως υποστηρίζει, υπήρξε μία νέα διάσταση στις ρευστοποιήσεις ως αντίδραση της αγοράς στη χθεσινή επιστολή: η Ισπανία και η Πορτογαλία έδειξαν σημάδια «μόλυνσης» και οι Βρυξέλλες συνειδητοποίησαν πως δεν ήταν η ενδεικνυόμενη στρατηγική η απόφαση για κλιμάκωση της έντασης.
Πτώση των αποδόσεων στα ιταλικά ομόλογα
Μετά τις δηλώσεις Μοσκοβισί, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχασαν έως και 17 μονάδες βάσης και η άνοδος που είχε σημειωθεί εξαλείφθηκε. Οι αποδόσεις στα δεκαετή κρατικά ομόλογα μειώθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκαν στο 3,57% από 3,78% που είχαν φθάσει ενδοσυνεδριακά. Το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου (που μετρά τη διαφορά έναντι του γερμανικού) περιορίστηκε στις 312 μονάδες βάσης, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τις 338 μονάδες βάσης.
Η αναταραχή στην αγορά «χτύπησε» και τον τραπεζικό κλάδο με τους επενδυτές να σπεύδουν σε μαζικές ρευστοποιήσεις δεδομένου ότι οι τράπεζες στην Ιταλία κρατούν περίπου 375 δισ. ευρώ σε ιταλικά κρατικά ομόλογα.
Η ανάκαμψη όμως των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της ζήτησης για «ασφαλή» ομόλογα. Ενδεικτικό είναι ότι το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας είδε την απόδοσή του να ενισχύεται κατά 2 μονάδες βάσης και να διαμορφώνεται στο 0,44%, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, υποχωρώντας στο 0,39%.