«Υπάρχει πολύ ισχυρή κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος»
«Υπάρχει μια ρητή διαφωνία αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία ρητή δέσμευση ότι μέχρι τον Μάρτιο, όταν θα έρθει η Συμφωνία προς επικύρωση στη Βουλή, προχωράμε κανονικά, με βάση το πλαίσιο συνεργασίας το οποίο είναι θετικό και επιτυχημένο. Συνεπώς, τον Μάρτιο, έχοντας ως δεδομένο τη Συμφωνία και την επικύρωσή της, είναι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούμε για την επόμενη ημέρα».
Αυτό επεσήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Πρόσθεσε ακόμη, ότι από διαδικαστική άποψη, η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει μέχρι το τέλος της τετραετίας, επισημαίνοντας ότι καμία πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να συγκεντρώσει 151 βουλευτές.
Για τα τιμολόγια του ρεύματος ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια η τιμή δεν έχει αυξηθεί, ενώ πέρυσι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία μειώθηκε κατά 6%. Η μείωση αυτή, όπως είπε, οφείλεται στην εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ προς τους συνεπείς πελάτες και στον ανταγωνισμό που αναπτύχθηκε με την είσοδο ιδιωτών προμηθευτών.
Σε ό, τι αφορά το ποσό που χρεώνεται στους παραγωγούς ενέργειας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, ο υπουργός σημείωσε ότι «Οι ιδιώτες προμηθευτές έχουν προβλέψει στις συμβάσεις τους ότι το ποσό για τα CO2 μεταφέρεται στους καταναλωτές ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό, όμως, δεν το έχει πράξει η ΔΕΗ. Εμείς, παρακολουθούμε σε βάθος εξαμήνου πώς θα κινηθεί αυτή η αγορά και τι επιπτώσεις θα έχει. Πρέπει να ρυθμίσουμε αυτή την αγορά ενιαία».
Αναφορικά με τις εισπρακτικές εταιρείες που έχουν αναλάβει την ειδοποίηση των οφειλετών, ο υπουργός αρνήθηκε ότι αυτές αφορούν τους οικιακούς καταναλωτές, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει πολύ ισχυρή κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), το οποίο καλύπτει 1.100.000 νοικοκυριά, προβλέπει, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πέρα από 30% έκπτωση στην τιμή του ρεύματος, όπως ήταν στο παλιό ΚΟΤ και 70% έκπτωση για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ίδρυσε ταμείο για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά στο οποίο έχουν, ήδη, ενταχθεί 1.600 καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα. Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός δεν θα περιλαμβάνει περικοπή συντάξεων, προσθέτοντας πως υπάρχει συμφωνία ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό.