«Υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας»
Τα ελληνικά επιχειρήματα ότι αφενός η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και πως αφετέρου υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας, έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και στη συνέχεια στη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και οι δύο αξιωματούχοι του Ταμείου άκουσαν με ενδιαφέρον τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, επεσήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων της και ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να αναλωθεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.
Αναβάλλεται αλλά δεν ακυρώνεται η μείωση των συντάξεων
Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται από το μακρινό Μπαλί είναι μάλλον θετικά με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του αναφορικά με την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου για μειώσεις στις συντάξεις από το 2019, δίνοντας στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όχι όμως και να την εξαφανίσει από τον χάρτη.
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για αναβολή του μέτρου, με τη δαμόκλειο σπάθη να παραμένει όμως πάνω από τις συντάξεις, έστω και σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού κόφτη, ώστε να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Η Αθήνα ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μια τέτοια λύση για τις συντάξεις, ίσως και για το αφορολόγητο που θα πρέπει να ψαλιδιστεί περαιτέρω από το 2020, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη μιας θετικής υπογραφής από το ΔΝΤ για τις συντάξεις όχι ότι χρειάζεται ειδική άδεια από το Ταμείο για να μην τις περικόψει, αλλά για να μπορέσει να δανείζεται φτηνά από τις αγορές. Δίχως ένα θετικό σχόλιο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη μέχρι οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να φτάσουν σε επίπεδα βιώσιμου δανεισμού. Χθες, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έφτασε πάνω από το 4,5%.