Η λύση που φαίνεται να προκρίνεται στο γόρδιο δεσμό
Τρία 24ωρα πριν η κυβέρνηση καταθέσει στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρεθεί τετ-α-τετ στο Μπαλί με την Κριστίν Λαγκάρντ και το Πολ Τόμσεν. Στην κουβέντα που θα έχουν, όπως είναι αναμενόμενο, θα κυριαρχήσει το θέμα των συντάξεων. Στην επικεφαλής του ΔΝΤ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών θα μεταφέρει παράλληλα το αίτημα για την πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Προτεραιότητα θα δοθεί στα δάνεια που λήγουν το 2019 και ανέρχονται σε 2,05 δισ. ευρώ. Πέρα από τις ανάσες που θα δοθούν στους τόκους για την εξυπηρέτηση του χρέους, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει ηπιότερη τη ρητορική του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής τα μηνύματα που έρχονται από το μακρινό Μπαλί είναι μάλλον θετικά με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του αναφορικά με την εφαρμογή του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων από το 2019, δίνοντας στην ελληνική πλευρά τα περιθώρια να μην εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, όχι όμως και να την εξαφανίσει από τον χάρτη.
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για αναβολή του μέτρου, με τη δαμόκλειο σπάθη να παραμένει όμως πάνω από τις συντάξεις, έστω και σαν απειλή στα πρότυπα του σημερινού κόφτη, ώστε να μην υπάρξει κανένας δημοσιονομικός εφησυχασμός από την πλευρά της Ελλάδας που θα θέσει σε κίνδυνο τον μνημονιακό στόχο για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Η Αθήνα ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μια τέτοια λύση για τις συντάξεις, ίσως και για το αφορολόγητο που θα πρέπει να ψαλιδιστεί περαιτέρω από το 2020, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη μιας θετικής υπογραφής από το ΔΝΤ για τις συντάξεις όχι ότι χρειάζεται ειδική άδεια από το Ταμείο για να μην τις περικόψει, αλλά για να μπορέσει να δανείζεται φτηνά από τις αγορές. Δίχως ένα θετικό σχόλιο από το ΔΝΤ, η Ελλάδα θα παραμείνει αποκομμένη μέχρι οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα να φτάσουν σε επίπεδα βιώσιμου δανεισμού. Χθες, η απόδοση στο ελληνικό 10ετές έφτασε πάνω από το 4,5%.