Το ΔΝΤ επιμένει σε αντίθεση με την ΕΕ να θεωρεί την περικοπή των συντάξεων δημοσιονομικό μέτρο
Η πορεία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το φλέγον για την ελληνική κυβέρνηση θέμα της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, θα βρεθούν στο επίκεντρο της αυριανής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Με «όπλο» τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και όχι διαρθρωτικού, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να «κάμψει» την αντίδραση του ΔΝΤ στην ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019. Το Ταμείο μέχρι τώρα δεν έχει μεταβάλλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, με τη γήρανση του πληθυσμού.
Ακόμη, επί τάπητος αναμένεται να τεθούν οι μεταρρυθμίσεις, κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, πολύ δε περισσότερο που η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές. Στη συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος θα ανιχνεύσει και τι μηνύματα θα στέλνει στο εξής το ΔΝΤ, ενόψει της εξόδου στις αγορές, μετά την έκθεση του Ταμείου στην οποία αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, αλλά χαμηλώνει αισθητά ο πήχης για το 2023. Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών δεν αποκλείεται να διερευνήσει τις αντιδράσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, στο ενδεχόμενο πρόωρης εξόφλησης ποσού ύψους έως και 4,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα.
Μοσκοβισί: Από το σχέδιο προϋπολογισμού θα κριθεί τι θα γίνει με τις συντάξεις
Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε, ότι «οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό».
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί αφού είπε ότι «μετά από 8 χρόνια σκληρής λιτότητας βγήκε από το πρόγραμμα διάσωσης και είμαι πραγματικά ευτυχής που άφησε πίσω της το πρόγραμμα αυτό» συμπληρώνοντας ότι «η κατάσταση λοιπόν καλυτερεύει», σημείωσε ότι «αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας την αναφορά του, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε, ότι τη Δευτέρα «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό, ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup, πώς και πού θα αξιοποιηθεί» για να τονίσει ότι «τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος, είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα». «Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις» είπε, για να συμπληρώσει ωστόσο, ότι «υποθέτω, ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα».
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ωστόσο, ότι «οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό, που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις -γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Προϋπόθεση για αυτό, όπως ανέφερε, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός. «Πρώτα απ’ όλα όμως» είπε στο Blooberg TV «περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις». Τέλος, ερωτηθείς για τις ελληνικές τράπεζες και για το αν πρέπει να ανησυχούν οι επενδυτές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε ότι «εργαζόμαστε πάνω σε αυτό. Εργαζόμαστε για ένα στιβαρό τραπεζικό σύστημα για όλη την Ευρώπη, αλλά και για την τραπεζική ένωση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό».