70 κτίρια φαντάσματα της πρωτεύουσας αναβιώνουν με κύριο στόχο την τουριστική αξιοποίηση
Με… αστέρια γεμίζει ο τουριστικός χάρτης της Αθήνας. Το πρόγραμμα για την αναβίωση και αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων της πρωτεύουσας (με τριπλό στόχο τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την αξιοποίηση κτιρίων από ιδιώτες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην πόλη) έχει μπει για τα καλά σε τροχιά και τρία ιστορικά ξενοδοχεία του κέντρου έχουν βγει σε πλειοδοτικό διαγωνισμό από τον ΕΦΚΑ. Τα τρία κτίρια αναμένεται να γίνουν πολυτελή ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων.
Ειδικότερα, πρόκειται για τα:
- Το κτίριο που στέγαζε το Esperia Palace, στην οδό Σταδίου
- Το κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7 – 9
- Το κτίριο που στέγαζε το ξενοδοχείο AMBASSADEUR, στην οδό Σωκράτους
Πρόκειται για κτίρια που είχαν κατά το παρελθόν ξενοδοχειακή αλλά και άλλες χρήσης (όπως π.χ. το πρώην Ambassadeur που είχε στεγάσει επίσης το Παλαιό Εφετείο Αθηνών).
Διαβάστε ακόμη: Το deal που αναβιώνει το ιστορικό ξενοδοχείο Kings Palace
Όπως έχει ανακοινωθεί, μέσα στον μήνα Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει ακόμη ένας κύκλος προκηρύξεων, για την αξιοποίηση 15 ακινήτων, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιοχή του Ψυρρή, επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης». Τα έσοδα από το πρόγραμμα αξιοποίησης αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του δήμου, μετά την Αθήνα, σειρά στην αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων παίρνει ο Πειραιάς, με πρώτο – πιθανότατα- στη λίστα της αξιοποίησης το Μέγαρο του ΝΑΤ, κοντά στο λιμάνι.
Σε κάθε προκήρυξη, οι φάκελοι που θα υποβάλλονται από τους ιδιώτες θα αξιολογούνται και στη συνέχεια θα ανοίγουν οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, στους οποίους θα μπορούν να συμμετάσχουν ακόμη και όσοι δεν έχουν υποβάλει στην πρώτη φάση φάκελο προσφορών. Επιπλέο, οι προσφορές που υποβάλλονται στην πρώτη φάση δεν δεσμεύουν αυτούς που τις υποβάλλουν.
Ακόμη, μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων είναι και η δημιουργία όχι μόνον ξενοδοχείων, αλλά και διαμερισμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (τύπου Airbnb). Η συγκεκριμένη πρόταση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως για κτίρια στην περιοχή του Ψυρρή.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά στα 1.126 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 49% είναι κενά. Από τα υπόλοιπα, το 31% έχει παραχωρηθεί προς αξιοποίηση/εκμετάλλευση, ενώ μόλις 20% είναι εκμισθωμένα, συνήθως με πολύ χαμηλό τίμημα. Από αυτά, τα 650 είναι στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, επιφάνειας 1.160.000 τ.μ.
Στην πρώτη φάση του προγράμματος, που είχε ολοκληρωθεί στις αρχές του 2018, είχαν διατεθεί αντίστοιχα 34 κτίρια που ανήκουν στην κρατική περιουσία συνολικής επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ. πρόκειται για αυτοτελή κτίρια, ορόφους, διαμερίσματα και καταστήματα, για τα οποία είχαν υποβληθεί 36 προτάσεις ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης.