«Ανάσα» για τον τραπεζικό κλάδο από τον Fitch που αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες - Προειδοποιεί όμως την ελληνική κυβέρνηση για το «μαξιλάρι» ασφαλείας
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι αναταράξεις στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιταλίας. Η ιταλική κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα «απογειώνονται».
Στο φορτισμένο αυτό κλίμα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση με τους επενδυτές να σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις, εκφράζοντας φόβους για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών. Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο DAX κατέγραψε απώλειες 1,36% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,10%.
«Λάδι στη φωτιά» έριξαν και οι δηλώσεις Σαλβίνι μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν. Από τη δίνη των πωλήσεων δεν κατάφερε να γλυτώσει το ελληνικό χρηματιστήριο που έπεσε στις 641,79 μονάδες, κλείνοντας με πτώση 2,61%. Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση ισχυρό πλήγμα με τον δείκτη του να κλείνει με πτώση 6,45%.
Με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών, ο οίκος Fitch με έκθεσή του προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μείωση του «μαξιλαριού» ασφαλείας ούτε να προχωρήσει σε κυβερνητική χρηματοδότηση για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου, γιατί θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.
Παράλληλα, όμως, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης φαίνεται να χαρίζει «ανάσα» ανακούφισης στην αγορά, αφού αναθεώρησε το αξιόχρεο των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας πως πλέον είναι σε θέση να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.
Νωρίτερα, δημοσίευμα της Handelsblatt επέτεινε το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στις αγορές, προειδοποιώντας για κίνδυνο τραπεζικής κρίσης με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονται σε Ιταλία κι Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε αναφορά της στους κλυδωνισμούς που δέχονται στις αγορές τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία προειδοποιεί για πιθανή νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη.
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν συμπτώματα δύο διαφορετικών αιτιών, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει: «Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Ιταλία η επιθετική δημοσιονομική πολιτική της λαϊκιστικής κυβέρνησης θέτει τις τράπεζες υπό πίεση. Και οι δύο περιπτώσεις μαζί προκαλούν φόβο για μια νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα κόκκινα δάνεια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς κρίσης, αλλά και της ανεύθυνης χορήγησης δανείων σε μη αξιόχρεους πελάτες».