Η ελληνική και η ιταλική «ασθένεια» και η επιδημία που απειλεί να εξαπλωθεί
Σοβαρούς κλυδωνισμούς δέχεται σήμερα τόσο το ελληνικό χρηματιστήριο όσο και το ιταλικό χρηματιστήριο και η Ευρωζώνη αλλά και όλη η ΕΕ κοιτά ανήσυχη, φοβούμενη μια νέα τραπεζική κρίση.
Στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, sell off σημειώνεται για ακόμη μια μέρα με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο. Το ΧΑΑ βρίσκεται στα κόκκινα στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να πέφτει και κάτω από τις 645 μονάδες.
Και το ιταλικό χρηματιστήριο όμως «τρέμει» ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γειτονικής χώρας ανήλθε σήμερα σε υψηλό τεσσεράμισι ετών. Με τη Ρώμη να εμφανίζεται σταθερά ανυποχώρητη, την ίδια ώρα η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχωρούσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.
Διεθνείς αγορές: Το ισχυρό κοκτέιλ Κίνας, αμερικανικών ομολόγων και Ιταλίας οδηγεί σε απώλειες τις ευρωπαϊκές μετοχές
Σημαντικές απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η εμπιστοσύνη των επενδυτών επλήγη από την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και τη βουτιά της κινεζικής αγοράς λόγω των ανησυχιών ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να πλήξει την ανάπτυξη της Κίνας.
Μετά από μια εβδομαδιαία αργία, οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν σήμερα τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη CSI300, που περιλαμβάνει τις 300 κορυφαίες μετοχές στα χρηματιστήρια της Σανγκάη και του Σεντζέν, να υποχωρεί πάνω από 4% για δεύτερη μόλις φορά τα τελευταία δυόμισι και πλέον χρόνια.
Αυτό καθόρισε το κλίμα στην έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη και οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη να σημειώνει πτώση 0,7% και τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 0,8%.
Οι φόβοι των επενδυτών για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, τον προστατευτισμό παγκοσμίως, την αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και τη διαμάχη για τον ιταλικό προϋπολογισμό έχουν οδηγήσει τις μετοχές στο κόκκινο τον Οκτώβριο, με τις παγκόσμιες μετοχές να υποχωρούν πάνω από 2%.
Για τον κίνδυνο τραπεζικής κρίσης με εστίες Ελλάδα και Ιταλία προειδοποιεί η Handelsblatt
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε σημερινή της αναφορά στους κλυδωνισμούς που δέχονται στις αγορές τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία προειδοποιεί για μια πιθανή νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη.
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν συμπτώματα δύο διαφορετικών αιτιών, σημειώνει η Handelsblatt και προσθέτει: Οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από το μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στην Ιταλία η επιθετική δημοσιονομική πολιτική της λαϊκιστικής κυβέρνησης θέτει τις τράπεζες υπό πίεση. Και οι δύο περιπτώσεις μαζί προκαλούν φόβο για μια νέα τραπεζική κρίση στη νότια Ευρώπη. Στην περίπτωση της Ελλάδας τα κόκκινα δάνεια δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς κρίσης, αλλά και της ανεύθυνης χορήγησης δανείων σε μη αξιόχρεους πελάτες, προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: οι επενδυτές έχασαν 37 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου, είχαν δηλαδή απώλειες αξίας της τάξεως του ενός τετάρτου». Ενώ «στην Αθήνα, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη σε μια και μόνο ημέρα κατά 9%» τονίζεται.
Ειδικά για την Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Κόκκινα δάνεια ύψους 88,6 δισ. ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο. Το ποσοστό αυτών των απαιτήσεων αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή σχεδόν στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της 8ετούς κρίσης» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί απέναντι στο Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια έως τα τέλη του 2018 σε 88,3 δισ. ευρώ και την επόμενη χρονιά σε 64,6 δισ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί περίπου σε ποσοστό 35%. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οικονομικών κύκλων τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα θέλουν να ακολουθήσουν τώρα μια πιο επιθετική μείωση των πιστωτικών κινδύνων. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 60% έως το 2021 σε περίπου 35-40 δισ. ευρώ, ένα μήνυμα το οποίο προκάλεσε τις δραματικές απώλειες της Τετάρτης», σύμφωνα με την Handelsblatt.
«Μετά τη δραματική κλιμάκωση της προηγούμενης εβδομάδας, η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται προφανώς ένα σχέδιο βοήθειας για τις τράπεζες. Οι επενδυτές όμως είναι ακόμα επιφυλακτικοί, διότι μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειές του. Υπό τις νέες, αυστηρότερες ρυθμίσεις της ΕΕ, δεν μπορεί πλέον να υπάρξει μια χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση bad bank, η οποία να αγοράζει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Για αυτό και οικονομικοί κύκλοι αναφέρουν -όπως ισχυρίζεται η γερμανική εφημερίδα- ότι «στην Ελλάδα εξετάζεται μια άλλη λύση: τα κόκκινα δάνεια θα αναληφθούν από ιδιώτες επενδυτές, το δε κράτος θα εξασφαλίσει μεμονωμένες δόσεις. Στη συνέχεια, αν κάτι πάει στραβά με τα επισφαλή δάνεια, το κράτος θα αποζημιώσει μόνο μερικές από τις ζημίες, όχι όλες». Οι κρατικές εγγυήσεις θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα αποθεματικό 24 δισ. ευρώ, που η Ελλάδα έχει δημιουργήσει για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας» συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη εκπονήσει εδώ και καιρό ένα τέτοιο σχέδιο σωτηρίας το οποίο έχει παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τραπεζικού κύκλους της Αθήνας. Ένα παρόμοιο σχέδιο βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες. Στα τέλη του 2017 τα κόκκινα δάνεια ανέρχονταν σε 86 δισ. ευρώ και εν τω μεταξύ μόνο σε 40 δισ. ευρώ», όπως υπενθυμίζει η Handelsblatt.