Υποχωρεί η Ιταλία – «Ανηφορίζουν» τα spread

Υποχωρεί η Ιταλία – «Ανηφορίζουν» τα spread

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ, μόνο για το 2019

Εν μέσω του «σφυροκοπήματος» που δέχθηκαν τα ιταλικά ομόλογα με την ανακοίνωση πως ο προϋπολογισμός του 2019 περιλαμβάνει έλλειμμα 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια, η ιταλική κυβέρνηση δεν είχε άλλη επιλογή από την υπαναχώρηση. Σε μία προσπάθεια κατευνασμού επενδυτών κι αγορών, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, αναφέρθηκε σήμερα στη στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης για την μείωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τον υπουργό, το έλλειμμα θα αγγίξει το 2,4% του ΑΕΠ, μόνο για το 2019. Και από το 2020 και μετά, θα αρχίσει, όπως είπε, την καθοδική του πορεία.

«Αυτή δεν είναι μια κυβέρνηση που χαρακτηρίζεται από ανεύθυνη διαχείριση των δημοσιονομικών ούτε από βούληση να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα, προκειμένου να γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις». Ο Ιταλός τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του «κληρονόμησε» το έλλειμμα της χώρας στο 2% του ΑΕΠ.

Με τις δηλώσεις του ουσιαστικά ο Τρία κατέβαλλε προσπάθεια για να ξεπεραστεί η ασυμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ρώμη, σε ό,τι αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων και τους στόχους του επόμενου προϋπολογισμού. Μολαταύτα, παρά την διαφαινόμενη εκτόνωση της έντασης, το ιταλικό σπρεντ ξεπέρασε και πάλι τις 300 μονάδες.

Ικανοποίηση από Μοσκοβισί

Τις δηλώσεις Τρία χαιρέτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προειδοποιώντας ωστόσο τη Ρώμη ότι εξακολουθεί να κινδυνεύει να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΕ για το 2019.

«Είναι καλό σημάδι που η τροχιά έχει αναθεωρηθεί γιατί δείχνει πως οι ιταλικές αρχές ακούνε τις ανησυχίες και τις παρατηρήσεις των εταίρων τους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο διάσκεψης στο Παρίσι. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αν (το συνολικό έλλειμμα) είναι 2,4%, είναι πιθανό το διαρθρωτικό έλλειμμα να μην είναι εντός των ορίων του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης (της ΕΕ).

Ωστόσο, όπως είπε, δεν θα εκφέρει γνώμη για τον προϋπολογισμό του 2019 μέχρι να παρουσιαστεί επίσημα και με λεπτομέρειες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα αυτό τον μήνα.

«Ξενοφοβική η ιταλική κυβέρνηση»

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την ιταλική κυβέρνηση «απόλυτα ευρωσκεπτικιστική και ξενοφοβική» και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί «να ξεφορτωθεί» τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

«Οι Ιταλοί έχουν (...) κάνει επίσης την επιλογή μιας κυβέρνησης απόλυτα ευρωσκεπτικιστικής και ξενοφοβικής η οποία στα θέματα της μετανάστευσης και του προϋπολογισμού, προσπαθεί να ξεφορτωθεί τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις», δήλωσε σε φόρουμ του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.