Επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ για την πολιτική των κυρώσεων
Το υπουργείο Οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας κατέθεσαν προτάσεις για την αποδολαριοποίηση της ρωσικής οικονομίας. Οι προτάσεις αυτές, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Μαξίμ Ορέσκιν, αποσκοπούν στο να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το δολάριο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιτίθεται στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως με την πολιτική των κυρώσεων που ακολουθούν, αποδυναμώνουν το δολάριο.
«Οι ρωσικές προτάσεις»
«Από την πλευρά μας, από το υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα παρουσιάσαμε ορισμένες προτάσεις. Πρόκειται για κίνητρα, που καθιστούν τις συναλλαγές αυτού του είδους πιο αποτελεσματικές, πιο απλές και πιο βολικές για τις εταιρείες» δήλωσε ο Ορέσκιν , προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή (της αποδολαριοποίησης-σ.σ) έχει ξεκινήσει και από τη Κίνα και άλλες χώρες και οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα αυξάνονται.
Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Ορέσκιν, «για να είναι επωφελής από οικονομικής απόψεως και αποτελεσματική , έχει σημασία να υπάρξει αμοιβαία ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να μειωθούν … οι απώλειες που έχουν οι επιχειρήσεις και ο κόσμος όταν συναλλάσσονται με το εθνικό τους νόμισμα».
Νωρίτερα η ρωσική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να επιβάλει απαγορεύσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, ωστόσο μελετάει τρόπους για να μειωθεί η εξάρτηση της ρωσικής οικονομίας από το αμερικανικό νόμισμα.
Τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας VTB Αντρέι Κόστιν είχε δηλώσει ότι θεωρεί αναπόφευκτο για την Ρωσία και μια σειρά άλλες χώρες να προχωρήσουν στις συναλλαγές τους χρησιμοποιώντας το εθνικό τους νόμισμα και να αρνηθούν τις συναλλαγές με δολάρια, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το δολάριο «σαν όπλο».
Ο Κόστιν επίσης παρουσίασε το δικό του σχέδιο για την αποδολαριοποίηση στη Ρωσία, το οποίο προβλέπει μια εσπευσμένη μετάβαση στη χρήση άλλων νομισμάτων ( ευρώ, γιουάν, ρουβλι) στις εμπορικές συναλλαγές που αφορούν τις εξαγωγές και εισαγωγές με ξένες χώρες και την μεταφορά της έδρας των μεγαλύτερων ρωσικών ομίλων στην Ρωσία.
Τις προτάσεις αυτές υποστήριξαν ο Ορέσκιν, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϋσέγιεφ, ο οποίος είχε υπογραμμίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα πλήρους απαγόρευσης του δολαρίου στην Ρωσία, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στην αποδολαριοποίηση έπειτα από 1,5 -2 χρόνια.
Επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ με την πολιτική των κυρώσεων που εφαρμόζουν, υπονομεύουν από μόνες τους την εμπιστοσύνη προς το δολάριο σαν παγκόσμιο νόμισμα συναλλαγών και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα έρθουν αργά ή γρήγορα για την Ουάσιγκτον. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο διεθνές ενεργειακό φόρουμ «Ρωσική Ενεργειακή Εβδομάδα» που πραγματοποιείται στην Μόσχα.
«Νομίζω ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας κάνουν ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, υπονομεύουν τη εμπιστοσύνη στο δολάριο, σαν ένα παγκόσμιο και στην ουσία μοναδικό μέχρι σήμερα νόμισμα συναλλαγών... Πράγματι πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται, κάτι που είναι παράξενο και εντυπωσιακό» δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι αυτό είναι ένα «τυπικό λάθος που κάνει κάθε αυτοκρατορία, όταν ο κόσμος νομίζει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει, ότι υπάρχει τέτοια ισχύς, τέτοια δύναμη, ότι υπάρχει παντού σταθερότητα. Δεν είναι όμως έτσι, οι συνέπειες έρχονται αργά ή γρήγορα».