Στο 15,9% η φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία καυσίμων στα πρατήρια

Στο 15,9% η φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία καυσίμων στα πρατήρια

Σύμφωνα με ελέγχους της ΑΑΔΕ με βάση το σύστημα εισροών-εκροών

Φοροδιαφυγή και/ή λαθρεμπορία καυσίμων διαπιστώθηκε σε σχεδόν ένα στα έξι πρατήρια υγρών καυσίμων που έχουν ελεγχθεί πανελλαδικά με βάση το σύστημα εισροών-εκροών από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστομ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν ελεγχτεί κατά το παραπάνω διάστημα ανέρχεται σε 483 και από τις μέχρι στιγμής ολοκληρωμένες υποθέσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις σε 77 επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα το μέχρι σήμερα ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται στο 15,9%, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος 265 επιχειρήσεων. Σύμφωνα δε με την ΑΑΔΕ, την περίοδο αυτή οι υπηρεσίες της αναπτύσσουν ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, για την αποτελεσματικότερη στόχευση των ελέγχων, εισάγοντας νέα κριτήρια για την αξιοποίηση των δεδομένων που παράγει το σύστημα εισροών-εκροών.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, σε πολλές περιπτώσεις η ολοκλήρωση των ελεγκτικών ενεργειών απαιτεί την αποστολή δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους για την διενέργεια χημικής ανάλυσης. Από τις αρχές του έτους μέχρι τον Αύγουστο οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν διαβιβάσει για χημική ανάλυση προς τις Χημικές Υπηρεσίες του Κράτους 1.174 δείγματα και εξ αυτών έχουν διαπιστωθεί ως μη κανονικά τα 153 δείγματα, ήτοι ποσοστό μη κανονικότητας 13%. Για το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού το ποσοστό παραβατικότητας περιορίζεται σε 10,1%.