Τι κινδύνους ανέφερε για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Την άμεση, από 1ης Οκτωβρίου, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων κατά μία ποσοστιαία μονάδα ζητά ο ΣΕΒ από το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού επισημαίνει τον κίνδυνο αυτή να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν μεταξύ άλλων στην χθεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ παρουσία της Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας τόνισε ότι με το νόμο 4387/2016 οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ της επικουρικής ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 0,50% + 0,50% με ημερομηνία λήξης την 31.5.2019 και πρόσθεσε: «Ως ένα αρχικό μικρό μεν, έμπρακτο δε, δείγμα γραφής στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματος των εργαζομένων, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την αύξηση».
Σε ό,τι αφορά την επίσπευση των διαδικασιών για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε μετά από Κυβερνητική τροπολογία ο κ. Φέσσας, επισήμανε τα ακόλουθα:
- Η επίσπευση της διαδικασίας που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 δεν πρέπει να ακυρώσει την συστηματική διαβούλευση και τεκμηρίωση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία νεών θέσεων απασχόλησης και νέων επενδύσεων. Η διαδικασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία δεν πρέπει επ' ουδενί να καταστεί προσχηματική.
- Το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να έχει μια οικονομία συνδέεται με την παραγωγή και την παραγωγικότητά της. Με την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος μιας τεχνικά μη επαρκώς τεκμηριωμένης αύξησης των μισθών να λειτουργήσει σε βάρος της νόμιμης απασχόλησης είναι υπαρκτός.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του ΣΕΒ και της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν επίσης μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στις υπεργολαβίες, τις δηλώσεις και τα πρόστιμα για την υπερεργασία και τις υπερωρίες. Από την πλευρά του Υπουργείου δόθηκε η δέσμευση για εκτενή διάλογο με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.