Το εναλλακτικό σενάριο εφόσον ο «δημοσιονομικός χώρος» δεν επαρκεί και ποιοι συνταξιούχοι είναι στην κόκκινη ζώνη
Υπάρχει ο «δημοσιονομικός χώρος» για να μη γίνουν οι μειώσεις στις συντάξεις, όπως επιμένουν όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, ωστόσο Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συγκλίνουν σε μια κοινή στάση: να δούμε πόσος θα είναι αυτός ο «χώρος» ή αλλιώς το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού και κατόπιν θα ληφθεί απόφαση εάν επαρκεί για να μην μπει το μαχαίρι στις συντάξεις.
Το μήνυμα που έστειλε στην κυβέρνηση το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρο: «Ψηφίσατε το 2017 το κόψιμο των συντάξεων, διότι αυτό είναι ορθό και αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αυτό πρέπει να κάνετε και δεν χρειάζεται καμία απολύτως συζήτηση επ΄ αυτού». Χθες το βράδυ στο Euro Working Group όλοι άκουσαν τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών παραθέτει τα δημοσιονομικά στοιχεία επί των οποίων θα κριθεί το ελληνικό αίτημα. Ωστόσο και οι τεχνοκράτες των ευρωπαϊκών θεσμών τηρούν στάση αναμονής μέχρι να βγει το «μπιλιέτο» του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Λονδίνο, το υπερπλεόνασμα για το 2019 υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ.
Το βέβαιο είναι πως πριν το τέλος του χρόνου δεν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις ενώ σημασία έχει τελικά αν η διαπραγμάτευση θα περάσει και στο επίπεδο των πολιτικών αποφάσεων.
Οι θεσμοί περιμένουν να δουν το λογαριασμό για μέτρα που θεωρούν εκείνοι σημαντικά όπως μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και γενικότερα στοχευμένα μέτρα που τονώνουν τον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη.
Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταφέρει την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων συζητείται επίσης να υιοθετηθεί, είτε στο σπάσιμο των περικοπών σε βάθος χρόνου (π.χ. μέχρι το 2022), είτε να μειωθούν οι συντάξεις αλλά πάνω από ένα πλαφόν με την καμπάνα να χτυπάει για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.