Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τους θεσμούς

Σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ ενόψει της κρίσιμης συνάντησης με τους θεσμούς

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη

Σύσκεψη προετοιμασίας ενόψει των συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών, την Τετάρτη, έγινε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Σημειώνεται ότι σήμερα επέστρεψαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή επίσκεψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπολογισμός και συντάξεις αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο σκοπός της επίσκεψης των θεσμών είναι τετραπλός:

Πρώτον, οι θεσμοί θέλουν να δουν τη μακροοικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Δεύτερον, θεσμοί κι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κάποιες προκαταρκτικές συζητήσεις όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2019, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των συντάξεων.

Τρίτον, θα εξεταστεί το θέμα των μεταρρυθμίσεων, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προσλήψεις στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλαγές στο δικαστικό σύστημα κ.λ.π.

Τέταρτον, οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της στρατηγικής της ανάπτυξης της Ελλάδας.