«Η χώρα πρέπει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα της, αν θέλει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της»
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την πολιτική της μεταμονημονιακής εποχής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, υποσχόμενος κάποια ανακούφιση από τα μέτρα λιτότητας, διατηρώντας παράλληλα την δημοσιονομική πειθαρχία.
Η δυσκολία του είναι ότι η Ελλάδα έχει απογαλακτιστεί από τα δάνεια διάσωσης ακριβώς όπως οι αγορές ομολόγων γίνονται πιο ασταθείς και πάλι μετά από χρόνια ηρεμίας», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal με τίτλο «Η Ελλάδα επιστρέφει στις θυελλώδεις αγορές».
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί αμέσως από τις αγορές ομολόγων, χάρη σε ένα μεγάλο αποθεματικό ταμειακών διαθεσίμων που δημιουργήθηκε στο τέλος της διάσωσης που προκάλεσε η ευρωζώνη, σημειώνει το άρθρο και τονίζεται ότι η χώρα πρέπει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα της, αν θέλει να σταθεί οικονομικά στα πόδια της τα επόμενα χρόνια και να αποφύγει να στραφεί σε δάνεια έκτακτης ανάγκης από τη Γερμανία και από άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα υπερβαίνει κατά πολύ το 4%, που αποτελεί ένα απαγορευτικό επίπεδο για τα οικονομικά της χώρας. Η προσοχή του επενδυτή για την Ελλάδα, η οποία οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Αθήνα θα ανατρέψει την λιτότητα, εντείνεται από τις χρηματοπιστωτικές αναταράξεις στη γειτονική Τουρκία και την Ιταλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία το στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ των επιθυμιών των ψηφοφόρων που κουράστηκαν από μια δεκαετία ύφεσης και των πιστωτών της ευρωζώνης που δεν επιθυμούν απόκλιση από τις αυστηρές πολιτικές, σημειώνει η δημοσιογράφος.
«Παρά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, η Ελλάδα παραμένει η πιο εύθραυστη χώρα της ευρωζώνης, ευάλωτη στην αστάθεια της αγοράς», αναφέρεται.
«Εάν το κριτήριο για την επιτυχία του προγράμματος είναι το αν η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην αγορά, έχει αποτύχει», λέει ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην WSJ.
«Η Ελλάδα έχασε την πρόσφατη τριετή περίοδο ευημερίας της ευρωζώνης, όταν υπήρχε μεγάλη ρευστότητα, ισχυρή ανάπτυξη και χαμηλές τιμές ενέργειας», συμπληρώνει ο καθηγητής.