Ο κροίσος των επενδύσεων αξίζει σήμερα 87,1 δισ. δολάρια
Ο κροίσος των επενδύσεων αξίζει σήμερα 87,1 δισ. δολάρια και παραμένει σταθερά ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου.
Αν μη τι άλλο λοιπόν ξέρει από πλούτο και πώς βγαίνει το χρήμα, καθώς είναι εκατομμυριούχος ήδη από τα 32 του.
Κι έτσι όταν μοιράζεται τη στρατηγική της επιτυχίας του, πολλοί είναι αυτοί που τεντώνουν τα αυτιά τους.
«Σκέψου μακροχρόνια»: για να βγάλει χρήματα ο επενδυτής, λέει, δεν πρέπει να αγοράζει μετοχές με μοναδικό στόχο να τις πουλήσει. «Η αγαπημένη μας περίοδος που κρατάμε τις μετοχές μας είναι για πάντα», έλεγε ήδη από το 1988 στους μετόχους του.
«Πάντα να μαθαίνεις καινούρια πράγματα και να είσαι ταπεινός»: Να μαθαίνεις κάτι καινούριο κάθε μέρα, να αρπάζεις τις ευκαιρίες και να παραμένεις σεμνός και ταπεινός, λέει. Και παρά το γεγονός ότι δεν είναι ακριβώς επενδυτική συμβουλή, είναι επιχειρηματική στρατηγική που κάθε έξυπνος άνθρωπος οφείλει να εφαρμόσει, όπως τονίζει.
«Να επενδύεις τα δικά σου λεφτά»: Υποδεικνύοντας τις τέσσερις φορές που η αξία της εταιρίας του Berkshire Hathaway κατακρημνίστηκε, ο Μπάφετ υποδεικνύει πως μόνο όταν είσαι ανεξάρτητος και δεν στηρίζεσαι σε δάνεια και λεφτά άλλων μπορείς να πάρεις νηφάλιες αποφάσεις.
«Χτίσε σχέσεις και συμπεριφέρσου καλά στους ανθρώπους»: Αυτό το είπε σε φοιτητές οικονομικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αϊόβα, πως «δεν μπορείς να υποκαταστήσεις τις σχέσεις που χτίζεις και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι στους ανθρώπους με επιχειρηματικές γνώσεις».
«Κοίτα στο μέλλον, όχι στο παρελθόν»: «φυσικά και ο επενδυτής του σήμερα δεν κερδίζει από την ανάπτυξη του χθες», έγραφε ήδη από το 1951. Τα λόγια του παραμένουν αληθή εφτά σχεδόν δεκαετίες αργότερα. Προειδοποιεί δηλαδή τους επενδυτές να προβλέπουν τη μελλοντική πορεία και να μην παρασύρονται από την παλαιότερη ανάπτυξη μιας εταιρίας, καθώς αυτό είναι παραπλανητικό.
«Μην υποθέτετε πως το υψηλότερο κόστος σημαίνει και καλύτερη υπηρεσία»: Σε επιστολή προς τους μετόχους του το 2017 προειδοποίησε πως συχνά οι μεγαλοεπενδυτές παρασύρονται και σπαταλούν χρήματα σε ακριβοπληρωμένους επενδυτικούς συμβούλους.
«Απόφυγε την ψυχολογία του όχλου»: Όπως έγραψε το 2004, «προσπάθησε να είσαι δειλός όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και άπληστος όταν οι άλλοι είναι δειλοί». Μην κάνεις ό,τι κάνουν οι άλλοι δηλαδή, καταλήγοντας στη μόνιμη επωδό του «αγόρασε φτηνά, πούλα ακριβά».
«Να ξέρεις πότε να παραιτείσαι»: Αυτό το έμαθε λέει όταν τζόγαρε στον ιππόδρομο ως έφηβος και προσπαθώντας να αντισταθμίσει τα χαμένα του πρώτου στοιχήματος, έχανε τα διπλάσια τελικά συνεχίζοντας τα πονταρίσματα.
«Μην επικεντρώνεσαι ολότελα στο χρήμα»: ωραίο είναι να είσαι πλούσιος, λέει, μόνο που το χρήμα δεν είναι το παν. Σημασία έχει και πώς έφτασες εκεί, αλλά και οι άνθρωποι που σε συνοδεύουν στη ζωή σου. Αυτά μετράνε περισσότερο.