Η Ιταλία στο «στόχαστρο» του Eurogroup

Η Ιταλία στο «στόχαστρο» του Eurogroup

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης κάλεσαν σε έντονο ύφος τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες

Αυστηρά μηνύματα συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες έστειλαν υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην Ιταλία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, παρά το γεγονός ότι η γειτονική μας χώρα δεν ήταν αντικείμενο της επίσημης ατζέντας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο αν και ανέφερε, ότι δεν υπήρξε συζήτηση για την Ιταλία στη σημερινή συνεδρίαση, δήλωσε σίγουρος, ότι η Ιταλία θα τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ στον προϋπολογισμό του 2019. Την ίδια ώρα, το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, τόνισε ότι η Ευρωζώνη περιβάλλεται από σημαντικούς κινδύνους. Όπως ανέφερε, ο στόχος της Ευρωζώνης είναι συνολικά η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, αλλά και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης έναντι εξωτερικών κινδύνων.

Ο κ. Κερέ τόνισε, ότι τα κράτη-μέλη και η Κομισιόν οφείλουν να συνεχίσουν τον σχεδιασμό της υλοποίησης μιας «δημοσιονομικής δυνατότητας» της Ευρωζώνης, αρχής γενομένης από τις αρχές που υιοθέτησε η τελευταία Σύνοδος του Ιουνίου, στη βάση των προτάσεων της Κομισόν. Το Eurogroup φιλοδοξεί να φέρει μια πρόταση συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και αν χρειαστεί και μια ακόμα έκτακτη συνεδρίαση του.

Τέλος, το Eurogroup συζήτησε τα αποτελέσματα της 8ης αποστολής μετά το πρόγραμμα στην Πορτογαλία, η οποία καταγράφει «καλή απόδοση της οικονομίας», αλλά επισημαίνει, ότι απαιτείται συνέχιση της μείωση του δημοσίου χρέους και ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων.