ΣΕΒ: Η αύξηση μισθών πιθανόν να αυξήσει την ανεργία

ΣΕΒ: Η αύξηση μισθών πιθανόν να αυξήσει την ανεργία

Τονίζει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας επήλθε χωρίς επεκτασιμότητα, ευνοϊκότερη ρύθμιση και αυξήσεις

Την αντίθεσή του στην αύξηση του κατώτατου μισθού και κατ' επέκταση των μισθολογίων στην Ελλάδα εκφράζει μέσα από το εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία ο ΣΕΒ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να επιφέρει εκ νέου αύξηση της ανεργίας.

Ο ΣΕΒ επισημαίνει ως θετική την αύξηση -έστω και κατά 1%- της κατανάλωσης το β' τρίμηνο του 2018, τονίζει ωστόσο την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διατηρηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε αναφορά στην παραγωγικότητα και τους μισθούς στην Ελλάδα, σημειώνει ότι «η παραγωγικότητα της εργασίας μετά από 3 χρόνια μείωσης έχει επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+0,7% το α’ εξάμηνο του 2018), στηρίζοντας ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς άνω του 1% (ή +0,8% λαμβάνοντας υπόψιν τον πληθωρισμό) στο α’ εξάμηνο του 2018 (έναντι 0,1% το 2017 και μειώσεων τα προηγούμενα χρόνια)».

«Η απασχόληση επίσης, των μισθωτών και του συνόλου των εργαζομένων, συνεχίζει να αυξάνεται και το 2018 με ρυθμούς άνω του 2% και 1,5% αντιστοίχως» συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά γίνονται χωρίς επεκτασιμότητα και ευνοϊκότερη ρύθμιση, και χωρίς αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, απλά και μόνο επειδή εμπεδώνεται η ανάκαμψη». Συνεχίζοντας δε την αναφορά στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζει ότι «το συντελούμενο ξήλωμα του πλαισίου μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει την καλή αυτή πορεία της οικονομίας και είναι πιθανόν να οδηγήσει στην ανεργία ανθρώπους, που έχουν και την μεγαλύτερη ανάγκη».

Αυτό όπως επισημαίνει, θα συμβεί «εάν οι μισθοί αρχίσουν να αυξάνουν με ρυθμό υψηλότερο της παραγωγικότητας, εάν για παράδειγμα, υπερβολικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, επεκταθούν και καλύψουν, με τη βοήθεια της διαιτησίας, τις μισθολογικές αναπροσαρμογές σε όλη την οικονομία». Για αυτό, υποστηρίζει ότι «χρειάζεται περίσκεψη και περισυλλογή τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, και όχι υποσχέσεις και κούφια λόγια».