Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Διευρύνεται το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ

Παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ, η «ψαλίδα» με Κίνα, ΕΕ και Καναδά άνοιξε

Σε υψηλά πενταμήνου εκτινάχθηκε τον Ιούλιο το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ εν μέσω της μείωσης που σημειώθηκε στις εξαγωγές σόγιας κι εμπορικών αεροσκαφών, παρέχοντας ακόμη μία ένδειξη πως η πολιτική προστατευτισμού που ακολουθεί ο Τραμπ δεν ευνοεί την οικονομία. Ήδη, παρά τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα έφθασε σε ιστορικά υψηλά.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα ανήλθε στα 50,1 δισ. δολάρια, τον Ιούλιο, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 9,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση που αναφέρεται από το 2015. Όσον αφορά το μήνα Ιούνιο, τα αναθεωρημένα στοιχεία έδειξαν έλλειμμα 45,7 δισ. από 46,3 δισ. που είχε ανακοινωθεί αρχικώς.

Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα αυξήθηκε κατά 10% κι έφθασε στο ποσό ρεκόρ των 36,8 δισ. δολαρίων. Το εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ εκτινάχθηκε κατά 50%, φθάνοντας επίσης σε ιστορικά υψηλά, ήτοι 17,6 δισ. δολάρια. Τέλος, το εμπορικό έλλειμμα με τον Καναδά έκανε «άλμα» 57,6% και διαμορφώθηκε σε 3,1 δισ. δολάρια.

Βάσει των προσαρμοσμένων στοιχείων με τον πληθωρισμό, το εμπορικό έλλειμμα έφθασε σε υψηλά πενταμήνου, στα 82,5 δισ. τον Ιούλιο από 79,3 δισ. που ήταν τον Ιούνιο.

Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,9% και διαμορφώθηκαν σε 261,2 δισ. δολάρια, χάρη στη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στις εισαγωγές ηλεκτρονικών υπολογιστών, πετρελαίου και αυτοκινήτων.