Πού μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία για μη έκδοση αποδείξεων και άλλα φορολογικά παραπτώματα
Τέλος στο φορολογικό έλεγχο υποθέσεων φοροδιαφυγής που ξεκίνησε με τις λεγόμενες «ανώνυμες καταγγελίες» βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας με πρόσφατη απόφαση του. Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση, η «ανώνυμη καταγγελία» δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε παράταση των φορολογικών ελέγχων πέραν της πενταετίας.
Οι σχετικές υποθέσεις που παραμένουν ανοικτές πάνω από μια πενταετία και στηρίζονται σε ανώνυμη καταγγελία οδηγούνται αυτομάτως και οριστικά στο αρχείο. Οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται μόνο κατά τη διάρκεια της πενταετίας.
Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ανώνυμες καταγγελίες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω αλληλογραφίας.
Πρόκειται για καταγγελίες για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης.
Ποιοι κάνουν, όμως, τις περισσότερες καταγγελίες για φοροδιαφυγή
Η φορολογική διοίκηση παραδοσιακά δέχεται πολλές καταγγελίες από διαζευγμένες – απατημένες συζύγους, απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες, οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους, αλλά και από λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.
Πού και πώς μπορείτε να κάνετε καταγγελία
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το ΣΔΟΕ, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους τρόπους:
- Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του Σ.Δ.Ο.Ε. (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401- 4ος όροφος)
- Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ)
- Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])
- Τηλεφωνικά στον τετραψήφιο «1517» από τις 8:00 – 15:00 καθημερινά και τις εργάσιμες μέρες.
- Στο τηλέφωνο 210-291.8447, ειδικά για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης
- Αποστολή της καταγγελίας μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο 210-3426760
Όλες οι καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες αξιολογούνται (με τα ίδια κριτήρια) από Αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου, να κριθεί η σπουδαιότητα τους και ο βαθμός προτεραιότητας για τη διερεύνηση τους.