Την ικανοποίηση των ευρωπαίων αξιωματούχων συνοδεύει μία προειδοποίηση: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν
Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και θεσμοί εκφράζουν σήμερα στην Ελλάδα τα συγχαρητήριά τους για το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης καθώς ολοκληρώνεται σήμερα και επισήμως το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) από το οποίο εκταμιεύθηκαν συνολικά 61,9 δισ. ευρώ σε διάρκεια τριών ετών.
«Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και σταθερότητας», επισημαίνει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην πλήρη αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που αποτελούν την κληρονομιά των ετών κρίσης».
«Αυτό θα απαιτήσει από τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσουν τη συνεχή εφαρμογή τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιουνίου 2018. Αυτό είναι κρίσιμο για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης στις αγορές και την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας, ειδικά μετά τη Μνημονιακή περίοδο», αναφέρει η Επιτροπή.
Ωστόσο, την ικανοποίηση για την «επιτυχημένη» έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο συνοδεύει σε όλες τις ανακοινώσεις μία προειδοποίηση: οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.
«Η Ελλάδα ξανακέρδισε τον έλεγχο για τον οποίο αγωνίστηκε. Με τον έλεγχο έρχεται και η ευθύνη. Οι Έλληνες πληρώσανε σαφώς για τις κακές πολιτικές του παρελθόντος και θα ήταν λάθος να επιστρέψουν σε αυτές» δήλωσε στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από το μνημόνιο έστειλε μέσω Twitter και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τους πολίτες της για την έξοδο από το πρόγραμμα σταθερότητας! Υποστηριζόμενη από τους Ευρωπαίους εταίρους, η Ελλάδα πραγματοποίησε μια βαθιά μεταμόρφωση του κράτους και της οικονομίας της. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να χτίσει πάνω σε αυτό το επίτευγμα, εμμένοντας σε υγιείς δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές», έγραψε ο Β. Ντομπρόβσκις.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του μέσω Twitter, δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια μέρα γιορτής. Η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα του ΕSM και θα επανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου η ελληνική οικονομία να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή οικονομία».
Σχετικά με την επόμενη μέρα, αναφέρεται πως ο ΕSM θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης (Early Warning System), που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι χώρες που έχουν επωφεληθεί δανείων θα μπορέσουν να ξεπληρώσουν τον ESM, όπως έχει συμφωνηθεί. Γι' αυτό το λόγο ο ESM θα λαμβάνει τακτικές αναφορές από την Ελλάδα και θα συμμετάσχει στις αποστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας.
Μια σειρά από μέτρα λιτότητας που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της διάσωσής της θα θέσουν τη βάση για τη βιώσιμη ανάκαμψη της χώρας, δήλωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το τελευταίο της πρόγραμμα διάσωσης.
«Οι εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε η Ελλάδα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για μια βιώσιμη ανάκαμψη: αυτό πρέπει να καλλιεργηθεί και να διατηρηθεί για να μπορέσει ο ελληνικός λαός να αποκομίσει τα οφέλη των προσπαθειών και των θυσιών του», ανέφερε ο Μοσκοβισί σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό περίπου 2% φέτος και τον επόμενο χρόνο, αφού αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,4% πέρυσι.