Οικονομολόγοι επισημαίνουν στο Γαλλικό Πρακτορείο τις απειλές που ελλοχεύουν
«Η Ελλάδα θα γυρίσει σελίδα στην υπόθεση του χρέους της αυτή την εβδομάδα, αλλά η Ευρωζώνη παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις», αναφέρει σε άρθρό του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι οικονομολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ιταλία.
«Μετά από 8 χρόνια και τρία μνημόνια μεγάλης λιτότητας, η Αθήνα θα αποχωρήσει επίσημα την Δευτέρα από την χρηματοοικονομική "ομπρέλα" των πιστωτών της, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αλλά ενώ και οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολιτικοί χαιρέτισαν την επιστροφή της χώρας στις αγορές ως "ιστορικά" καλά νέα, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις για τις 19 χώρες που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα» σημειώνει το άρθρο.
Μιλώντας στο AFP ο καθηγητής διεθνών οικονομικών στο Ινστιτούτο Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών της Γενεύης, Charles Wyplosz, υποστηρίζει ότι «η ελληνική κρίση δεν έχει επιλυθεί, απλώς έχει αναβληθεί προς το παρόν». Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι το ΔΝΤ έχει εκδόσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά προειδοποιήσεων σχετικά με τη μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τις τελευταίες ρυθμίσεις της Ευρωζώνης για την ελάφρυνσή του.
Ο Wyplosz μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο επέκρινε τον «εντυπωσιακό κυνισμό» της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης. «Τα προβλήματα δεν λύθηκαν, αλλά υποκρίνονται ότι λύθηκαν» προσθέτει και προβλέπει ότι «με τον ένα τρόπο ή τον άλλο (σ.σ. η Ελλάδα) θα "εκραγεί". Η Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε κρίση πριν από το 2032».
Το χρέος της Ευρώπης
Η αναπληρώτρια διευθύντρια του γαλλικού ερευνητικού οργανισμού CEPII, Anne-Laure Delatte, προειδοποιεί από την πλευρά της, ότι «δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, το οποίο παραμένει μεγάλο στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, παρά τις προσπάθειες». Συμπληρώνει δε, ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία, έχουν επίσης ένα σημαντικό χρέος, το οποίο θα μπορούσε να επιβαρύνει περαιτέρω την Ευρωζώνη. «Το χρέος είναι ένας παράγοντας ευπάθειας, ο οποίος μπορεί να είναι τόσο βίαιος, που περνάει στις αγορές», σημειώνει η Delatte.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ότι υπάρχουν ωστόσο άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ, που σε αντίθεση με τις παραπάνω έχουν μειώσει το χρέος τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι εντάσεις εντός της Ευρωζώνης μεταξύ των «καλών μαθητών» και των άλλων. Συμπληρώνει δε, ότι οι «καλοί μαθητές» είναι θιασώτες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του ελέγχου των δαπανών και οι άλλοι ζητάνε περισσότερη αλληλεγγύη.
Ιταλική απειλή
Επικαλούμενο οικονομολόγους, το AFP επισημαίναι, ότι η Ιταλία εξελίσσεται σε σοβαρό κίνδυνο για την Ευρωζώνη, εξαιτίας του χρέους της, των εκτεθειμένων στα «κόκκινα» δάνεια τραπεζών της και κυρίως λόγω της λαϊκιστικής κυβέρνησης που φαίνεται ότι είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τις Βρυξέλλες. «Έχετε μια χώρα με χρέος στο 130% του ΑΕΠ, σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, ένα "βρώμικο" τραπεζικό σύστημα και τώρα κυβερνάται από ανθρώπους, που δεν ξέρουν, τι πρόκειται να κάνουν. Η απειλή είναι πολύ σαφής» δήλωσε ο Charles Wyplosz.
«Η Ευρωζώνη δεν διαθέτει τα εργαλεία ή τα θεσμικά όργανα αυτή τη στιγμή, για να αντιμετωπίσει μια σοβαρή ιταλική κρίση χρέους», δήλωσε ο καθηγητής στο διάσημο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι, Philippe Martin, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν.
Το μέλλον της Ευρωζώνης
Το AFP σημειώνει, ότι η κρίση χρέους επέτρεψε στην Ευρωζώνη να ενισχυθεί, ιδίως με τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και την ενίσχυση της επονομαζόμενης τραπεζικής ένωσης, η οποία προβλέπει τους ίδιους κανόνες για όλες τις τράπεζες. Ωστόσο, επισημαίνει, οι μεταρρυθμίσεις παραμένουν ατελείς και η πρόταση του Μακρόν για περαιτέρω βήματα, - συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη - εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με εχθρότητα από τις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά, ο οποίος φοβάται, ότι πληρώνει για το χρέος που δημιουργείται στο νότο.
«Δεν είμαι βέβαιη, ότι θα υπάρξει συμφωνία, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ευρωζώνη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Nathalie Janson, από την επιχειρηματική σχολή NEOMA στη Ρουέν της Γαλλίας. Τόνισε δε, ότι «το ευρώ έχει γίνει τελικά ένα χαοτικό νόμισμα, σε μόνιμη αναταραχή, ενώ είχε αρχικά σχεδιαστεί για να εγγυάται σταθερότητα».