Πώς γεμίζει το καλάθι της γαλλίδας νοικοκυράς
Γραφικά κανάλια, γραφικά πάρκα, γραφικά σπίτια με ξύλινες λεπτομέρειες... Σχεδόν στο σύνολο της πόλης στο Στρασβούργο κυριαρχεί η λέξη «γραφικό» όπου και αν σταθεί το βλέμμα του τουρίστα. Στην πόλη - έδρα του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκεί όπου ο Γιούνκερ, ο Τσίπρας και άλλοι ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου συζητούν, ορίζουν και αποφασίζουν,- οι ντόπιοι πολίτες ζουν την καθημερινότητα όπως σχεδόν ο κάθε πολίτης αυτού του κόσμου.
Το Στρασβούργο -στη βορειοανατολική Γαλλία, στη δυτική πλευρά του Ρήνου- θεωρείται γέφυρα της ενότητας μεταξύ της σύγχρονης Γαλλίας και Γερμανίας, η ζωή κυλά σχεδόν όπως σε κάθε αστικό κέντρο. Με την ίδια έγνοια να γεμίσει το ρεζερβουάρ, το ψυγείο, το τραπέζι, για να κινηθεί, να εργαστεί και να αποδώσει τα μέγιστα στην οικογένεια και στην κοινότητα. Όποιος βρεθεί σε αυτή την πόλη των 740.000 κατοίκων, θα διαπιστώσει τη γαλλογερμανική συμμαχία στην αρχιτεκτονική, το ποτάμι με τα ανθοστόλιστα γεφύρια, το ιστορικό κέντρο γνωστό και ως petit France (μικρή Γαλλία), τα πάρκα, το καθαρό οδόστρωμα, τις συχνές συγκοινωνίες, την ομαλή κίνηση, το σεβασμό στους ποδηλάτες, τον γοτθικό Καθεδρικό Ναό, ντόπιους και μετανάστες με ποδήλατα, με αυτοκίνητα, πάνω σε τραμ. Όλοι κάπου πηγαίνουν ακόμη και στα «μη γραφικά» σούπερ μάρκετ για ανεφοδιασμό. Με την παγκόσμια οικονομική ύφεση να πλανάται πάνω από τα πορτοφόλια τους, και οι Γάλλοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη αν και ένας μέσος μισθός στη χώρα του Εμανουέλ Μακρόν διαφέρει κατά αρκετά ευρώ από αυτό του πολίτη που κατοικεί λίγο πιο νότια, στη Μεσόγειο.
Παρακάτω, δεν ακολουθούν «γραφικές» εικόνες από το υπέροχο Στρασβούργο -γι αυτό το εν λόγω ρεπορτάζ δε φιλοξενείται στην κατηγορία «Ταξίδι» αλλά στην «Οικονομία» - αλλά μια σειρά από...κλεφτές ματιές από τα ράφια τοπικών σούπερ μάρκετ όπου καταγράφηκαν οι τιμές τυχαίων προϊόντων.