Οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις ευρώ και μετοχών και στράφηκαν στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων
Ισχυροί κλυδωνισμοί ταλανίζουν τις αγορές με το ευρώ να αποδυναμώνεται, τους γενικούς δείκτες στην Ευρώπη να κλείνουν με σημαντικές απώλειες -εν μέσω κυρίως των μαζικών ρευστοποιήσεων που σημειώνονται στους τραπεζικούς τίτλους- και την απόδοση του ιταλικού ομολόγου να ανεβαίνει. Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστηρίζουν πως το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί ωθεί πλέον τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων και δη του γερμανικού που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων. Πτωτικά κινήθηκαν επίσης τα ομόλογα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας. Ενδεικτική είναι η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου που υποχώρησε στο 2,88822%. Κερδισμένοι από την αναταραχή που έχει προκληθεί με την κατάρρευση της τουρκικής λίρας φαίνεται ότι αναδεικνύονται επίσης το δολάριο, το γεν και το ελβετικό φράγκο.
Πιέσεις στο ευρώ
Αντίθετα, το ευρώ υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδά του για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους μετά την πληροφορία ότι η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΚΤ φοβάται για την έκθεση ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών τραπεζών και συγκεκριμένα για την ισπανική BBVA, την ιταλική UniCredit και τη γαλλική PNB Paribas. Μάλιστα, επικαλείται στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η έκθεση των ισπανικών τραπεζών υπολογίζεται σε 83,3 δισ. δολάρια, των γαλλικών σε 38,4 δισ. και των ιταλικών σε 17 δισ. δολάρια.
Το ευρώ άγγιξε σήμερα χαμηλά 13 μηνών, υποχωρώντας σε 1,1432 δολάρια. Έναντι του γεν έχασε 1% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται σε 126,79 γεν. Το ελβετικό φράγκο, από την άλλη πλευρά, φθάνει στα υψηλότερα επίπεδά του έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος από τον περασμένο Μάιο, με την ισοτιμία ευρώ – φράγκου να διαμορφώνεται σε 1,1394 φράγκα. Πιέσεις δέχονται επίσης το δολάριο Αυστραλίας που χάνει 1% και διαμορφώνεται σε 72 σεντς, το μεξικανικό πέσο, το νοτιοαφρικανικό ραντ και το ρωσικό ρούβλι. Ενδεικτική είναι η ισοτιμία δολαρίου - ρουβλίου με το αμερικανικό νόμισμα να φθάνει στα 67,12 ρούβλια, ενώ χθες ήταν 66,1 ρούβλια ανά δολάριο.
Αυξάνεται η απόδοση του ιταλικού ομολόγου
Από τις αρχές της εβδομάδας το ευρώ έχει χάσει περίπου το 1% της αγοραστικής του αξίας με την Ιταλία να οδηγεί την πτωτική κούρσα λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για αυξημένες δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό που πρόκειται να καταθέσει. Αυτός είναι και ο λόγος που το ιταλικό 10ετές ομόλογο ενισχύεται κατά πέντε μονάδες βάσης και φθάνει στο 2,95%, ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Αντίθετα, το δεκαετές κρατικό ομόλογο της Γερμανίας «βλέπει» την απόδοσή του να υποχωρεί στο 0,334% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που αναφέρεται σε διάστημα τριών εβδομάδων.
Σε αρνητικό έδαφος τα χρηματιστήρια
«Κόκκινο» έδειξαν οι γενικοί δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης με τον τραπεζικό κλάδο να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις ρευστοποιήσεις. Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 4%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 1,2%. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,97%, στις 7.667,01 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης η πτώση έφθασε στο 1,99% με τον DAX να κλείνει στις 12.424,35 μονάδες και στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο CAC 40 μειώθηκε κατά 1,59%, στις 5.414,68 μονάδες. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επενδυτές έσπευσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών, κυρίως τραπεζικών, για την κατοχύρωση των κερδών τους.
Σύμφωνα με τον μακροοικονομικό στρατηγικό αναλυτή της Bulltick LLC, Γκρέγκαν Άντερσον, η αναταραχή που έχει προκληθεί καθιστά δύσκολο για τους επενδυτές να μείνουν στην Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τις αναδυόμενες αγορές.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI που περιλαμβάνει μετοχές από 47 χώρες υποχώρησε κατά 1,1%, διαγράφοντας όλα τα κέρδη που αποκόμισε μέσα στην εβδομάδα.
Μεγάλες απώλειες και στη Wall Street
Με πτώση έκλεισε και η Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 196,09 μονάδων, ή ποσοστό 0,77% κι έκλεισε στις 25.313,14 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 52,67 μονάδες, ή ποσοστό 0,67%, στις 7.839,11 μονάδες. Τέλος, ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor's 500 υποχώρησε κατά 20,3 μονάδες, ή ποσοστό 0,71%, στις 2.833,28 μονάδες.
Και στην αμερικανική αγορά τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι με τις μετοχές της Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley and J.P. Morgan Chase να χάνουν άνω του 1%. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, του Facebook, της Alphabet και της Amazon.
Αναλυτές από την Prudential Financial έσπευσαν να καθησυχάσουν την αγορά, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μια κλασική, ενστικτώδη αντίδραση. «Το θέμα του νομίσματος σε αναδυόμενες αγορές, όπως στην Τουρκία, δεν είναι κάτι νέο. Πρόκειται απλώς για μία υπερβολή» τονίζει σε δηλώσεις της στο CNBC η επικεφαλής στρατηγική αναλύτρια της Prudential Financial, Κουίνσι Κρόσμπι.