Διευρυμένες δυνατότητες για τις αναδασωτέες, πυρόπληκτες και περιοχές που είναι σε ρέματα
Κατατέθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς η τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις», που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.
Την τροπολογία είχαν προαναγγείλει κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι κ.κ. Σταθάκης, Σκουρλέτης και Φάμελλος. Όπως είπε ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, με το πακέτο μέτρων που νομοθετούνται σήμερα στη Βουλή δημιουργείται ένα μεταβατικό πλαίσιο που θα δώσει στους επιθεωρητές διευρυμένες δυνατότητες κατεδάφισης σε περιοχές απόλυτα προσδιορισμένες, που είναι: αναδασωτέες, πυρόπληκτες, σε ρέματα που είναι χαρτογραφημένα ως τέτοια και ως αντιπλημμυρική προστασία καθώς και για ετοιμόρροπα κτίρια.
Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο, παράλληλα προς το ήδη ισχύον νομικό πλαίσιο, να στέλνει επιθεωρητές για να πιστοποιούν τις αυθαιρεσίες, ενώ παρέχεται και στον ίδιο τον υπουργό η δυνατότητα να παρέμβει. Στο στόχαστρο μπαίνουν αυθαίρετες κατασκευές και τοίχοι σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία.
Το μεταβατικό αυτό πλαίσιο θα είναι σε ισχύ έως ότου λειτουργήσουν τα κεντρικά περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια δόμησης. Σχετικά με τις δυνατότητες ένστασης που θα υπάρχουν, αυτές θα μπορούν να κατατίθενται στο ΣτΕ εντός 15 ημερών από το πόρισμα των επιθεωρητών, ωστόσο δεν προβλέπεται κανένα δικαίωμα διοικητικής ένστασης.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η αποκεντρωμένη διοίκηση αποκτά δυνατότητα να επιταχύνει παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις. Ενισχύεται το Πράσινο Ταμείο -κατά παρέκκλιση του ανώτατου ορίου 5%- ειδικά για τις κατεδαφίσεις.
Με την ίδια τροπολογία δίνεται και η δυνατότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων της Μακρονήσου, με απόφαση του υπουργού.
Σε ό,τι αφορά το Μάτι, η πολεοδόμηση θα γίνει με τη μέθοδο του «ειδικού χωρικού», για να προχωρήσει γρήγορα.
Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται όλες ηλεκτρονικά, σε δημόσια θέα. Λύνεται έτσι το ότι δεν εφαρμοζόταν ο νόμος λόγω της γραφειοκρατίας, τόνισε ο υπουργός.
Τι θα ισχύει για τα πρόστιμα για όσους παρανομούν
Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στο εξής, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους παρανομούν και παραβιάζουν τις διατάξεις περί αυθαιρέτων, θα μεταφέρονται στην εφορία και η μόνη δυνατότητα του ιδιοκτήτη να το γλυτώσει θα είναι να κατεδαφίσει το αυθαίρετο με δικά του έξοδα.
Ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του έτους (2018) θα ακολουθηθεί και για τις παραλίες και τον αιγιαλό η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους δασικούς χάρτες.