Εφάπαξ βοήθημα δυο επικουρικές συντάξεις σε πυρόπληκτους

Εφάπαξ βοήθημα δυο επικουρικές συντάξεις σε πυρόπληκτους

Πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Δυο πρόσθετα μέτρα, επιπλέον όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί, λαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τους πυρόπληκτους από τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής.

Αναλυτικότερα:

1. Καταβάλλεται εφάπαξ έκτακτο βοήθημα ίσο με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων επικουρικών συντάξεων και δύο (2) μηνιαίων μερισμάτων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΤΕΑΕΠ και μερισματούχους του ΜΤΠΥ, αντίστοιχα.

2. Επισπεύδονται, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από το ΕΤΕΑΕΠ και κανονισμού ή μεταβίβασης μερίσματος από το ΜΤΠΥ, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έχει ήδη ανακοινώσει τις αποφάσεις που σχεδιάστηκαν έπειτα από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπουργών.

Αυτά χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

Α) "Μέτρα για την άμεση αρωγή και ενίσχυση των πληγέντων". Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, επίδομα 5.000 ευρώ σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν και 6.000 για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ. Περιλαμβάνονται επίσης μέτρα άμεσης φορολογικής ελάφρυνσης, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του έτους για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πληγείσες  περιοχές και έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές, που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα.

Β) "Μέτρα αποζημίωσης και ενίσχυσης των οικογενειών των θυμάτων" και

Γ) μέτρα για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών των ιδιωτών αλλά των Δημόσιων Υποδομών.

Η δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του παράλληλου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς που έπληξε την Ανατολική και Δυτική Αττική και μετά από έκτακτες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον Πρωθυπουργό με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών αποφάσισε να προωθήσει μια ολοκληρώμένη δέσμη μέτρων που αποσκοπούν στην άμεση ανακούφιση των πληγέντων και την τάχιστη αποκατάσταση των υλικών ζημιών.

Τα μέτρα αυτά δεν αντικαθιστούν αλλά προστίθενται σε όσα ήδη προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

ΟΑΕΔ

Μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων ανακοίνωσε και ο ΟΑΕΔ. Όπως επισημάνθηκε, θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Αναλυτικά τα μέτρα αφορούν:

  1. Η αυτοπρόσωπη παρουσία των επιδοτούμενων ανέργων των περιοχών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΚΠΑ2 Παλλήνης, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στα γραφεία του ΟΑΕΔ, θα επιβεβαιώνεται από την διεύθυνση των ΚΠΑ2, σύμφωνα με τις οδηγίες της διοίκησης του ΟΑΕΔ, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα συνέχισης της επιδότησης, προϋπόθεση που είναι αναγκαία για όλους τους επιδοτούμενους ανέργους της χώρας.
  2. Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας των μη επιδοτούμενων ανέργων, που έχουν λήξει ή πρόκειται να λήξουν το χρονικό διάστημα από 23.07.2018 έως 23.09.2018 και ανήκουν στις περιοχές αρμοδιότητας του ΚΠΑ2 Παλλήνης, θα ανανεωθούν αυτόματα από την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ.