Ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά

Ανεξέλεγκτη για δεύτερη μέρα η μεγάλη πυρκαγιά στα Χανιά

Οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν αναζωπυρώσεις - Εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Κοτσιφιανά

Συνεχίζει για δεύτερη ημέρα να καίει η πυρκαγιά στο Κακόπετρο του δήμου Πλατανιά Χανίων, όπου παρά τις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά επεκτάθηκε, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα flashnews.gr.

Νωρίς σήμερα το μεσημέρι εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός Κοτσιφιανά και περίπου 10 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια αστυνομίας και πυροσβεστών από τα σπίτια τους. Η πυρκαγιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας σε δύσβατο σημείο, έφθασε στον επαρχιακό δρόμο προς Παλαιόχωρα και πολύ κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στα Κοτσιφιανά, ενώ λίγο πριν τις 02:00 το μεσημέρι η πυρκαγιά στο σημείο αναζωπυρώθηκε.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί σπίτια, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης διαρκώς ενισχύονται. Χαρακτηριστικό είναι, οτι το πυροσβεστικό ελικόπτερο που επιχειρούσε με ρίψεις νερού στη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στον Αποκόρωνα, αποδεσμεύτηκε από την περιοχή και σήμερα συνδράμει τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Στο μεγάλο μέτωπο φωτιάς καταφθάνουν πυροσβεστικές δυνάμεις από τις Βρύσες και την Ανώπολη και μαζί με συναδέλφους τους από Κάντανο και Κίσσαμο, θα δώσουν μάχη με τις φλόγες. Επίσης από αέρος επιχειρούν και τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, είναι ισχυροί και το γεγονός αυτό προκάλεσε ανατροπή στην πορεία της φωτιάς, αφού τη νύχτα οι πυροσβεστικές αρχές εκτιμούσαν, οτι η φωτιά θα τεθεί υπό μερικό έλεγχο, μιας και οι άνεμοι είχαν κοπάσει.

Καλύτερη εικόνα από την μεγάλη φωτιά στον Αποκόρωνα

Μετά την εφιαλτική χθεσινή ημέρα στον Αποκόρωνα, όπου η φωτιά για ώρες έκαιγε ανεξέλεγκτη προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή, η σημερινή ημέρα από το πεδίο των πυροσβεστικών επιχειρήσεων είναι πολύ καλύτερη. Ουσιαστικά, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν αντιμετωπίζουν νέα μέτωπα πυρκαγιάς, αλλά επιχειρούν σβήνοντας αναζωπυρώσεις, που πραγματοποιούνται κατά τόπους, από τα σημεία που πέρασε η χθεσινή φωτιά.

Ο απολογισμός της καταστροφικής πύρινης λαίλαπας θα γίνει, αφού η πυρκαγιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο και τότε θα φανεί και το μέγεθος της καταστροφής. Μέχρι στιγμής, αυτό που έχει γίνει γνωστό, είναι οτι έχουν χαθεί δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης, το μοναδικό πευκοδάσος του Αποκώρονα έγινε στάχτη, στις φλόγες παραδόθηκε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ καταστράφηκε αρδευτικό δίκτυο και δίκτυο της ΔΕΗ.