Από 100-500 ευρώ τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις
Η ηλεκτρονική «αυλαία» των φορολογικών δηλώσεων πέφτει τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26 Ιουλίου, ωστόσο μέχρι και χθες πάνω από 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν είχαν υποβληθεί.
Όσοι δεν θα «προλάβουν» να υποβάλουν τη δήλωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων από 100 έως 500 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα εξής:
- 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία. Δηλαδή μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
- 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
- 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Σημειώνεται, ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου επιβάλλονται προσαυξήσεις με επιτόκιο 0,73%. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι πρόστιμα επιβάλλονται και όταν υποβάλλονται εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Πιο αναλυτικά:
- Εάν το αποτέλεσμα εκκαθάρισης της αρχικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος είναι μηδενική ή πιστωτική και της εκπρόθεσμης χρεωστικής τότε το πρόστιμο είναι 100 για τα φυσικά πρόσωπα, 250 για τα νομικά πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που η εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστική ενώ το αποτέλεσμα της τροποποιητικής αυξάνει τον λογαριασμό για τον φορολογούμενο. Ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100 ευρώ.
- Εάν η αρχική εκκαθάριση της δήλωσης είναι μηδενική και η εκκαθάριση της τροποποιητικής είναι πιστωτική τα πρόστιμα είναι 100 ευρώ για φυσικά και νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως των βιβλίων που τηρούν. Το ίδιο πρόστιμο ισχύει και στην περίπτωση που τόσο η εκκαθάριση της αρχικής όσο και της τροποποιητικής είναι πιστωτική αλλά και στην περίπτωση που η αρχική δήλωση είναι χρεωστική και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής είναι χρεωστική αλλά με μειωμένο ποσό καταβολής. Στην τελευταία περίπτωση όμως θα πρέπει το ποσό της αρχικής εκκαθάρισης να έχει καταβληθεί.