Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 10%
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς 10% σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα, αξίας άλλων 200 δισ. δολαρίων από τον Σεπτέμβριο, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο για την επίλυση των διαφορών τους για εμπορικά θέματα, γνωστοποίησε ο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.
Ο Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για Εμπορικά Ζητήματα (USTR) διευκρίνισε, ότι ο κατάλογος των προϊόντων που θα στοχοθετηθούν, είναι έτοιμος και ότι θα υπάρξει μια δίμηνη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης όσον αφορά τους δασμούς, πριν η επιβολή τους οριστικοποιηθεί. Η κίνηση σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη για το εμπόριο.
Η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει συνεχώς την πίεση στον εμπορικό πόλεμο, που έχει αρχίσει με την Κίνα. Την περασμένη εβδομάδα, επιβλήθηκαν επιπρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το μέτρο συνδεόταν με τη διένεξη γύρω από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο ανταπέδωσε αμέσως, αναγγέλλοντας τελωνειακούς δασμούς ίσης αξίας.
Ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα διεμήνυσε, ότι η κυβέρνησή του μπορεί να επιβάλλει εντέλει δασμούς σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολαρίων. Το ποσό που ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος, χονδρικά ισούται με το σύνολο της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ το 2017.
Πεκίνο: Η Ουάσινγκτον καταστρέφει το σινοαμερικανικό εμπόριο
Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ, ότι επιζητούν να «καταστρέψουν» τη διμερή εμπορική σχέση, μετά την αναγγελία της Ουάσινγκτον ότι θα επιβληθούν τον Σεπτέμβριο πρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί 10% σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. «Οι αμοιβαίες αυξήσεις των τελωνειακών δασμών σε μεγάλη κλίμακα ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα στην καταστροφή του σινοαμερικανικού εμπορίου», τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ένα φόρουμ στο Πεκίνο ο Λι Τσενγκάνγκ, υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι νέοι τιμωρητικοί δασμοί των ΗΠΑ πλήττουν το σύστημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αλλά και την παγκοσμιοποίηση. Για τον Λι Τσενγκάνγκ, η μοναδική ορθή επιλογή στη σχέση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον είναι η συνεργασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποφασιστικότητα της κινεζικής κυβέρνησης να βελτιώσει το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και να υποστηρίξει το πολυμερές εμπορικό σύστημα δεν θα καμφθεί.