Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικών τραπεζών στην Κύπρο

Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατικών τραπεζών στην Κύπρο

Καλείται να αποδώσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα η ορκωμοσία και η επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου και των Μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θα ερευνήσει και θα διακριβώσει όλα τα γεγονότα, τα οποία σχετίζονται με την κατάσταση στην οποία περιήλθε το Συνεργατικό Πιστωτικό σύστημα στην Κύπρο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μετά την ορκωμοσία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να προβούν σε μια εμπεριστατωμένη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση, η οποία θα οδηγήσει όχι απλώς στην υποβολή έκθεσης, αλλά μιας έκθεσης με πλήρεις αναλύσεις, εξηγήσεις και συμπεράσματα. Τόνισε δε, ότι αυτά δεν θα πρέπει να αποτελούν απλώς το τέλος μιας διαδικασίας, αλλά να είναι η απαρχή μιας άλλης διαδικασίας, από την αξιολόγηση του υλικού το οποίο θα συλλέξουν και της εκτίμησης όλων των στοιχείων, έτσι ώστε επιτέλους εκεί όπου απαιτείται «να ληφθούν μέτρα προς αποτροπή φαινομένων όπως αυτό που θα διερευνήσετε και να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές».

Υπογράμμισε δε, ότι «αυτό το έργο δυστυχώς το έχουμε ξαναδεί πρόσφατα, όταν υπό παρόμοιες συνθήκες κατέρρευσε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου». Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεώργιος Αρέστης και τα μέλη Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου καλούνται να αποδώσουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες, εκεί και όπου υπάρχουν. Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής θα τεθούν κρατικοί αξιωματούχοι, τραπεζίτες και πολιτικά πρόσωπα για πράξεις ή/και παραλείψεις τους, πριν και μετά το 2013. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει την αιτιολογημένη έκθεση της εντός 3 μηνών. Αν καταδειχθεί ανάγκη, μπορεί να παραταθεί για ακόμα 3 μήνες.

Κυνήγι στρατηγικών κακοπληρωτών

Πόλεμο κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών δανειοληπτών ανοίγουν από σήμερα οι Κυπριακές τράπεζες. Μετά τη ψήφιση χθες Κυριακή του νομοθετικού πακέτου, το οποίο αναβαθμίζει τις διαδικασίες για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες πλέον έχουν στα χέρια τους επιπλέον εργαλεία, για να καταπολεμήσουν τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος ταλανίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου. Στο εξής επιταχύνονται οι διαδικασίες για την εκποίηση ακινήτων, υιοθετούνται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι δανειολήπτες θα ειδοποιούνται και με τη μέθοδο της επικόλλησης και αναβαθμίζεται το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Παράλληλα δίνονται διευκολύνσεις για την πώληση δανείων και διασφαλίζεται ότι όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται χωρίς τέλη.

Εξάλλου, το επενδυτικό ταμείο που ενδιαφέρεται να αγοράσει δάνεια, θα μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών των τραπεζών. Επίσης, με την τιτλοποίηση δανείων εκτιμάται πως θα επέλθει ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, θα δημιουργηθούν πρόσθετες ευκαιρίες δανεισμού, ενώ θα μειωθεί και το κόστος δανεισμού των δανειοληπτών.