Ορίστηκαν σήμερα από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής
Ορίστηκαν από την Επιτροπή Ακροάσεων της Βουλής οι νέοι διοικητές σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ. Πρόκειται για τον Λάμπρο Σέμπο που αναλαμβάνει διοικητής του ΕΦΚΑ και τον Νίκο Μπρίκη που αναλαμβάνει καθήκοντα στον ΕΤΕΑΠ.
Για τον κ. Σέμπο, όπως ο ίδιος τόνισε, στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται γρήγορα και χωρίς να απαιτείται η μετάβασή του στον ΕΦΚΑ, καθώς και η καλλιέργεια ασφαλιστικής συνείδησης.
«Κεντρικός στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος με όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε ο ΕΦΚΑ να μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα με σύγχρονο, αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο και με τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Προτεραιότητα πρέπει, επίσης, να δοθεί στη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης, με αλλαγή νοοτροπίας και στους πολίτες και στον κόσμο της εργασίας, που πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να αποφεύγει την υποχρέωσή του για την ασφάλιση, διότι είναι υποχρέωση εθνική για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε ο κ. Σέμπος.
Από την πλευρά του ο κ. Μπρίκης επεσήμανε ότι είναι ανάγκη να κλείσουν έως τα Χριστούγεννα οι εκκρεμότητες με τα εφάπαξ και ως τις αρχές του επόμενου έτους οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις.
Εξηγήσεις για ειδικό συνεργάτη ζήτησαν βουλευτές της ΝΔ
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, οι βουλευτές της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Τραγάκης, ήγειραν ζήτημα με ειδικό συνεργάτη του κ. Σέμπου, ο οποίος διορίστηκε στη θέση του νομικού συμβούλου του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ το 2017 (σ.σ. υποδιοικητής ήταν τότε ο κ. Σέμπος) ενώ είχε οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Οι βουλευτές της ΝΔ σημείωσαν ότι διορίστηκε σε μία θέση που έχει άμεση σχέση με την περιφρούρηση του ασφαλιστικού συστήματος ένα πρόσωπο με οφειλές 100.000 ευρώ στο ασφαλιστικό σύστημα.
Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ εξήγησε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο, που υπέβαλε την παραίτησή του στις 15 Ιουνίου 2018, είχε υποβάλει αίτηση διακανονισμού οφειλής του από το 2017 (σ.σ. όταν ίσχυε η διάταξη διακανονισμού για οφειλές έως 50.000 ευρώ). Στη συνέχεια, το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφροών) του απάντησε -πριν από δύο μήνες- ότι δεν ήταν δυνατό να υπαχθεί σε διακανονισμό, αφού η οφειλή είχε πλέον ξεπεράσει τις 50.000.
«Είναι δικηγόρος, ένα πολύ εργατικός άνθρωπος, με σημαντική συμβολή στον ΕΦΚΑ. Αν και υπήρχε η προοπτική τής νέας ρύθμισης διακανονισμού για οφειλές 125.000 ευρώ, το συγκεκριμένο πρόσωπο υπέβαλε παραίτηση και μάλιστα αναφέρει στην επιστολή της παραίτησής του ότι αποχωρεί για να μην θεωρηθεί ότι η οφειλή του τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης» τόνισε ο κ. Σέμπος.
Όταν οι βουλευτές της ΝΔ επέμειναν στις αιτιάσεις τους ότι είναι ασυμβίβαστο να αναλαμβάνει ειδικός συνεργάτης στον ΕΦΚΑ πρόσωπο με τέτοια οφειλή, ο κ. Σέμπος επισήμανε ότι τη χάραξη της πολιτικής την κάνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ και όχι ένας ειδικός συνεργάτης. Στη στιχομυθία παρενέβη και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Όλη η κοινωνία, από βουλευτές και υπουργούς μέχρι απλούς πολίτες και μικρές επιχειρήσεις, ανέμεναν αυτές τις ρυθμίσεις για να επιβιώσουν. Πρέπει να ποινικοποιηθούν όλοι που χρωστάνε;» σχολίασε ο κ. Βούτσης.