Εμπορικός πόλεμος και Brexit «έριξαν» τις αγορές

Εμπορικός πόλεμος και Brexit «έριξαν» τις αγορές

Μεγάλος χαμένος για άλλη μία συνεδρίαση ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών

Κλίμα νευρικότητας επικράτησε σήμερα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης εν μέσω του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας κι Ευρώπης. Οι επενδυτές έσπευσαν σε ρευστοποιήσεις, εκφράζοντας φόβους τόσο για τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου όσο και για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,02% με τους περισσότερους κλάδους να κλείνουν στο «κόκκινο».

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, η πτώση έφθασε στο 2,24% με τον FTSE 100 να κλείνει στις 7.509,84 μονάδες. Στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, ο DAX έκλεισε με απώλειες 2,46%, στις 12.270,33 μονάδες και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,92%, υποχωρώντας στις 5.283,86 μονάδες.

Μεταξύ των μεγάλων χαμένων της συνεδρίασης συγκαταλέγονται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με πτώση που έφθασε στο 2,34% μετά τις απειλές που εκτόξευσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, περί επιβολής πρόσθετων δασμών 20% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το κλίμα νευρικότητας στις αγορές επέτειναν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στη Γερμανία από το ινστιτούτο Ifo για το επιχειρηματικό κλίμα. Ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το Μάιο του 2017, υποδεικνύοντας ότι «ψαλιδίζεται» η εμπιστοσύνη των Γερμανών επιχειρηματιών στην οικονομία.