Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως 10.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μπορεί να μεταφερθούν την πρώτη ημέρα του Brexit.
Η Ευρωζώνη θα πρέπει να προετοιμαστεί για «μαζική άφιξη» εταιρειών του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο έδαφός της. Την εκτίμηση αυτή έκανε από το Δουβλίνο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστηρίζοντας πως λόγω Brexit οι τράπεζες θα αναγκαστούν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους από τη Βρετανία σε ευρωπαϊκό έδαφος.
«Έχει κρίσιμη σημασία να πράξουμε ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα, σε όρους κανονιστικών ρυθμίσεων και επιτήρησης, για τη μαζική άφιξη επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου που τελικά θα φύγουν από το μέρος στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή με προορισμό την ηπειρωτική Ευρώπη και την Ιρλανδία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο με θέμα το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Λαγκάρντ γίνονται την ώρα που επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράζουν όλο και περισσότερους φόβους για ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα οδηγούσε σε ένα διαζύγιο χωρίς συναίνεση και θα έθετε υπό αμφισβήτηση οποιαδήποτε μεταβατική περίοδο.
Πολλές εμβληματικές τράπεζες του Σίτι έχουν προειδοποιήσει πως θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν ορισμένες δραστηριότητες και τις θέσεις εργασίας που τις συνοδεύουν, παρόλο που ο τόνος που χρησιμοποιούν τα στελέχη τους μοιάζει τελευταία λιγότερο καταστροφολογικός.
Η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμά πως 10.000 θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες μπορεί να μεταφερθούν την πρώτη ημέρα του Brexit.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie, οι μισές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις έχουν ήδη μειώσει την επένδυσή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του Brexit. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 800 επικεφαλής επιχειρήσεων, σε Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Σουηδία και Ιρλανδία.