«Βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια»
Τη διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε τομείς που εκτείνονται πέρα από τους παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, κατά τη διάρκεια των επαφών του με εκπροσώπους της αγοράς και της πολιτικής σκηνής στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε τη βελτίωση που έχει πετύχει η χώρα σε μια σειρά από κρίσιμα μακροοικονομικά μεγέθη, τα οποία, όπως εκτίμησε, στέλνουν το μήνυμα πως η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στη σταθερότητα και προσφέρει ένα γόνιμο επενδυτικό έδαφος.
«Υπό αυτή την έννοια το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει παρουσιαστεί και στις ΗΠΑ είναι νομίζω πιο ουσιαστικό από ποτέ. Και μάλιστα θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βλέπουμε επενδυτικό ενδιαφέρον και σε μια πολύ μεγάλη γκάμα τομέων και κλάδων της οικονομίας πέραν βεβαίως από το παραδοσιακό ενδιαφέρον που υπάρχει για τον τουρισμό αλλά και για την ενέργεια».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χαρίτσης εκτίμησε πως το νέο στρατηγικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε στους Αμερικανούς επενδυτές συμβάλει στην περαιτέρω εμβάθυνση και εξειδίκευση των συζητήσεων, καθώς δίνει την εικόνα μιας σταθερής και συγκροτημένης οικονομίας που κινείται βάσει προγραμματισμού.
«Αυτό που έλειπε από την χώρα μας για πάρα πολλά χρόνια ήταν ένα σχέδιο για το που θέλουμε να κατευθυνθούν οι επενδύσεις, τι θέλουμε να επιτύχουμε με αυτές και ποιοι θέλουμε να επωφεληθούν από αυτές... Είναι πολύ θετική, όμως, η ανταπόκριση από τους ξένους επενδυτές και τους Αμερικανούς γιατί βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια, να προχωρήσει βάσει ενός σχεδίου, βάσει ενός προγραμματισμού που δυστυχώς έλειπε πολλές φορές στο παρελθόν».
Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας είχε τετ α τετ και με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος το μεσημέρι της Πέμπτης στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μια αναλυτική συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που σχετίζονται τόσο με τις αμερικανικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα όσο και με την δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία.
Όσον αφορά τις εντάσεις που έχουν εκδηλωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ με αφορμή τις εμπορικές τους σχέσεις, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως είναι απαραίτητο να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και τα μέτρα προστατευτισμού, καθώς σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο.
«Θεωρούμε, όμως, ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με μονομερείς ενέργειες και την επιβολή μέτρων προστατευτισμού, τα οποία τελικά δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση και στο οικονομικό και στο διπλωματικό πεδίο, παρά επιλύουν προβλήματα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία, χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».
πΓΔΜ: Η οικονομική διάσταση της συμφωνίας για την ονομασία
Κατά τη διάρκεια των επαφών που πραγματοποίησε στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας διαπίστωσε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς για τη συμφωνία επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς με την πΓΔΜ.
Όσον αφορά την οικονομική διάσταση της συμφωνίας, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε πως η διευθέτηση ανοιχτών διπλωματικών εκκρεμοτήτων ανοίγει νέες προοπτικές οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Όπως διευκρίνισε, μια τέτοια εξέλιξη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδιασμού που φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Βόρεια Ελλάδα σε ένα γεωπολιτικό, οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου.
«Βλέπουμε, όμως, και ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο διπλωματικό πεδίο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων και σε μια σειρά από άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στον χώρο των μεταφορών. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας για όλη την περιοχή που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για το σύνολο της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
Σχετικά με την επικείμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα, ο κ. Χαρίτσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον μεγάλο αριθμό αλλά και την υψηλή ποιότητα των αμερικανικών εταιριών που θα συμμετέχουν, τονίζοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης στις εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις.
«Θεωρούμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν κοινοπραξίες τόσο για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και για την άντληση σημαντικού κεφαλαίου για να μπορούν να παίξουν πιο ουσιαστικό ρόλο στις διεθνείς αγορές».
Συμμετοχή ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα
Ερωτηθείς για το αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν πλέον εξαντληθεί και το ζητούμενο είναι να ξεκαθαρίσει άμεσα η κάθε πλευρά τη στάση της προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι ανοιχτές εκκρεμότητες εν όψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος τον Αύγουστο.
«Για εμάς δεν είναι τόσο σημαντικό πλέον - μιλάμε για λίγες εβδομάδες ως την έξοδο από το πρόγραμμα - αν θα είναι μέσα ή έξω το ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Αλλά θα πρέπει να ξέρουμε αν θα είναι μέσα ή αν θα είναι έξω».