Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η επιχειρηματική δραστηριότητα πλήττεται από την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και το υψηλό μη μισθολογικό κόστος.
Ικανοποιημένος δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας για την επικείμενη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας μας. Ωστόσο, εφιστά την προσοχή της κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού προς τις επιχειρήσεις, ικανού να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις.
Όπως τονίζει, αυτό κρίνεται δύσκολο να επιτευχθεί, διότι το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας παραμένει απαγορευτικό καθώς τροφοδοτείται από έναν συνδυασμό υπερφορολόγησης, υψηλού μη μισθολογικού κόστους, υψηλού κόστους ενέργειας και δυσανάλογα μεγάλης και αναποτελεσματικής γραφειοκρατίας.
Για ανάγκη εντατικοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και διευκολύνσεων μέσω των αναπτυξιακών νόμων από την πρώτη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά Δημήτρης Μαθιός.
«Να υπάρξουν κίνητρα για επενδύσεις»
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φέσσας, η ολιστική στρατηγική ανάπτυξης που παρουσίασε η κυβέρνηση τον Απρίλιο δεν περιλαμβάνει επαρκείς πολιτικές για την υποστήριξη του επιθυμητού οικονομικού μετασχηματισμού και μιας σημαντικής αύξησης των επενδύσεων.
Κατά την άποψή του, η στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να προβλέπει μείωση του υψηλού μη μισθολογικού κόστους, δημοσιονομικά ουδέτερα κίνητρα για επενδύσεις σε πάγια προκειμένου να προσελκυσθούν και διευκολυνθούν νέες επενδύσεις, ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, καθολική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και των ηλεκτρονικών, επιτάχυνση της διαδικασίας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, όπως και σύνδεση του κατώτατου μισθού με τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.
«Να κλείσουν οι εκκρεμότητες»
Για τον κ. Μαθιό, είναι ανάγκη να κλείσουν οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν στη φορολογία, τα εργασιακά και την προώθηση προγραμμάτων.
«Θεωρούμε ότι η οικονομία χρειάζεται την ηρεμία που θα της επιτρέψει να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Οι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης πρέπει να έχουν κατεύθυνση την επίσπευση του κλεισίματος όχι μόνο των διαδικασιών εξόδου από το μνημόνιο αλλά και των εκκρεμοτήτων εκείνων στη φορολογία, τα εργασιακά και στην προώθηση προγραμμάτων που θα επαναφέρουν τροχιά ανάπτυξης. Στη βάση αυτή η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να αναλάβει ρόλο, αρκεί και η Πολιτεία να συνεργαστεί μαζί της στην απελευθέρωση των δυνάμεων της παραγωγής. Η εντατικοποίηση στις αποκρατικοποιήσεις και οι διευκολύνσεις μέσω των αναπτυξιακών νόμων είναι αναγκαίες από την πρώτη ημέρα της εξόδου μας από τα μνημόνια».