Επικαλείται έγγραφο που κυκλοφορεί μεταξύ των δανειστών, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα θα συνεχίσει να τελεί υπό αυστηρή επιτροπεία.
Το μέλλον της Ελλάδας δεν θα είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από το παρόν. Με αυτή τη φράση αρχίζει το ρεπορτάζ του για την Ελλάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, καταρρίπτοντας το «μύθο» περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Υπό τον τίτλο «οι δανειστές της Ελλάδας φέρονται να σχεδιάζουν δεσμεύσεις για μετά τη λήξη του προγράμματος», το πρακτορείο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί μεταξύ των δανειστών, στο οποίο αναφέρεται ότι θα συνεχιστούν οι δεσμευτικοί στόχοι, οι αξιολογήσεις συμμόρφωσης ακόμη και οι εκταμιεύσεις ποσών.
Βάσει του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg, προβλέπονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Κάθε «περιθώριο για την Ελλάδα να ασκήσει τις δικές της πολιτικές» θα περιορίζεται από «τη συνεχή δέσμευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης θα διατηρηθούν.
Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, «το πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα χρειαστεί να διατηρήσει ένα πλεόνασμα προ τόκων αποπληρωμής ίσο με το 3,5% της οικονομικής του παραγωγής και να μη συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές».
«Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής σε ορισμένα δάνεια διάσωσης». Ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, «με τους δανειστές να εμφανίζονται ανήσυχοι μήπως η μεσογειακή χώρα επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση», τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις παραχωρήσεις θα έχουν ως στόχο να μην ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης.
Το «καρότο» που προσφέρεται γι’ αυτή την «αυξημένη εποπτεία» θα είναι ετήσιες αποταμιεύσεις από τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιό τους με ελληνικά ομόλογα και η διαγραφή του εντόκου πέναλτι που έχει επιβληθεί σε κάποια δάνεια διάσωσης. Οι εκταμιεύσεις θα είναι της τάξεως περίπου του 1,2 δις. ευρώ ετησίως και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Ιούνιο ή θα καταβάλλονται σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο.
Στη «μακρά λίστα», όπως αναφέρει το Bloomberg, των δεσμεύσεων που θα ζητηθούν από την Ελλάδα περιλαμβάνονται επίσης πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις περιουσιακών στοιχείων.
Τέλος, στο έγγραφο γίνεται αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα για αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της. Μία ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων, όπως τονίζεται, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αγορές ομολόγων. Η αυξημένη εποπτεία μπορεί με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την αξιοπιστία έναντι των εταίρων (εγχώριων κι εξωχώριων), όπως και των αγορών, επισημαίνεται στο έγγραφο.