Ρύθμιση σε 120 δόσεις – Μέχρι ποιου ποσού χρέους ισχύει η ρύθμιση
Με κούρεμα έως και 50% και σε 120 δόσεις μπορούν να ρυθμίζουν τα χρέη του σε ΕΦΚΑ και εφορία φορολογούμενοι και ασφαλισμένοι που χρωστούν συνολικά έως και 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και προβλέπει τροποποιήσεις στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ανεβαίνει το πλαφόν των 50.000 σε 250.000 ευρώ.
Έτσι, όσοι έχουν χρέη έως 125.000 ευρώ και στην εφορία και 125.000 προς τον ΕΦΚΑ (ασφαλιστικά ταμεία) μπορούν να υπαχθούν στην ρύθμιση. Η δυνατότητα ισχύει τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις.
Ένα ακόμη νέο στοιχείο είναι ότι στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δημιουργήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέσα στο 2017 (ενώ μέχρι σήμερα αφορούσε οφειλές μέχρι και για το 2016).
Για περιπτώσεις οφειλετών που χρωστούν πάνω από 125.000 ευρώ στην εφορία, ΚΕΑΟ και ΑΑΔΕ προβλέπουν νέο πακέτο ρύθμισης. Για να υπάρξει αυτή θα πρέπει ο οφειλέτης να προσκομίσει αξιολόγηση βιωσιμότητας και σχέδιο αναδιάρθρωσης οφειλών από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα.
Ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ορίζεται οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τουλάχιστον 5 χρόνια και διαθέτει άδεια ασκήσεως Οικονομολογικού Επαγγέλματος ή άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού τάξης Α΄, είτε νομικό πρόσωπο, εφόσον η ως άνω αξιολόγηση και το σχέδιο υπογράφονται από φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τα ως άνω προσόντα.
Πριν την αξιολόγηση αφαιρούνται από το ποσό του χρέους το 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει συνολικό «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής που μπορεί να φτάσει και το 50%.
Οι δόσεις θα καθορίζονται όμως με βάση καθαρά οικονομικά στοιχεία και μπορεί να φτάνουν τις 120.
Το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι η σημαντική αυτή διεύρυνση της δυνατότητας ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία θα διευκολύνει τους οφειλέτες να παραμείνουν ενταγμένοι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενισχύοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα.
Πότε δεν μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την οφειλή του
Το ΚΕΑΟ και η ΑΑΔΕ δεν θα προτείνουν ρυθμίσεις οφειλών αν:
Ι. η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, υπερβαίνει το 20πλάσιο αυτής και
ΙΙ. η προς ρύθμιση συνολική οφειλή προς αυτό υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ και η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του υπερβαίνει το 15πλάσιο αυτής.